StoryEditor
Lagumdžija protiv Tužiteljstva

Iz Tužiteljstva BiH o optužbama predsjednika VSTV-a: "Ako ima saznanja o ‘korumpiranim tužiteljima, neka ih javi nama"

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  04.01.2024., 15:27h

Nakon što je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, bez bilo kakvih ograda, javno denuncirao tužitelje Tužiteljstva BiH kazavši kako "postoji priča da neki koji su korumpirani, podignu optužnice da bi bilo da su nešto radili", iz Tužiteljstva BiH mu poručju da "ako ima bilo kakve dokaze i saznanja sve prijavi njima i Uredu disciplinskog tužitelja.

Nakon što je Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, izjavio kako "postoji priča da neki (op-a. tužitelji) koji su korumpirani da znaju podići optužnicu, da bi bilo da su nešto uradili", iz Tužiteljstva BiH poručuju kako "očekuju da ako gospodin Lagumdžija ima ikakve informacije i saznanja dostavi Tužiteljstvu BiH i Uredu disciplinskog tužitelja". 

"Neki korumpirani tužioci znaju podići optužnicu da bi bilo da su nešto uradili" 

Podsjetimo, Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, izjavio je za Federalnu televiziju (2. siječnja 2024.) da "postoji neka priča da neki koji su korumpirani da znaju podići optužnicu, da bi bilo da su nešto uradili. A ta optužnica je loša i neminovno mora dovesti do oslobađajuće presude. Protiv toga se treba boriti“, kazao je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija.

Iz Tužiteljstva BiH za Dnevnik.ba su odgovorili kako im "nisu dostavljene bilo kakve informacije o navodnom koruptivnom ponašanju ili postupanju tužitelja pa je najbolje da gospodin Halil Lagumdžija izravno odgovori na takva pitanja".

Iz Tužiteljstva odgovaraju Lagumdžiji: Ako ima informacije neka ih dostavi nama 

"Očekujemo, da ako ih ima, te informacije i saznanja budu dostavljena Tužiteljstvu BiH i Uredu disciplinskog tužitelja", navode iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH ima odnos nulte tolerancije prema koruptivnom ponašanju i djelovanju, navode u odgovoru za Dnevnik.ba i zasigurno će u takvim slučajevima postupati prioritetno i u skladu sa najvišim profesionalnim standardima. 

Korupcija tužitelja kako je vidi Lagumždija, teško izvodiva i to bez sudjelovanja sudaca 

"Našu opredijeljenost borbi protiv korupcije pokazuje i to što smo prije nekoliko dana podigli optužnicu protiv našeg nekadašnjeg  uposlenika zbog koruptivnog kaznenog djela, a i dešavanja sa kraja prošlog mjeseca, pokazuju da je tužiteljstvo odlučno u procesuiranju nezakonitosti počinjenih od nositelja najviših pravosudnih funkcija ili dužnosnika agencija za provedbu zakona", dodaju. 

Navedeni način koruptivnog djelovanja, objašnjavaju iz Tužiteljstva BiH,  teško da bi bio izvodiv, bez sudjelovanja sudija, koji moraju potvrditi optužnicu, jer ni jedan kazneni postupak nije moguć, bez potvrđivanja optužnice od strane nadležnog suda.

Lagumdžija: Malo osuđujućih presuda za organizirani kriminal i korupciju visokog nivoa 

Lagumdžija je  istaknuo i kako je "najveći problem i tamo gdje imamo određeni broj podignutih optužnica je taj što imamo relativno mali postotak osuđujućih presuda pogotovo u odnosu na organizirani kriminal i korupciju visokog nivoa. Što je razlog? Razloga može biti više, mogu biti nedovoljno kvalitetne optužnice, nedovoljno pripremljene. U zadnjem peer reviewu koji se bavio ovim pitanjem konstatirano je da je relativno veliki broj prvostupanjskih osuđujućih presuda prerastao u oslobađajuće“, dodao je Lagumdžija.

26. travanj 2024 11:56