StoryEditor
povrat pdv-a

Iz susjednih zemalja ponovno dolaze kupovati u BiH, ovi podaci potvrđuju

Piše desk  /  16.05.2022., 11:03h

Da su se susjedi vratili kupovanju u BiH potvrđuje podatak da je za prva četiri mjeseca ove godine strancima koji su kupovali robu kod nas odobren povrat blizu tri milijuna maraka PDV-a, dok je za cijelu prošlu godinu odobren povrat 7,5 milijuna KM.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, od siječnja do kraja travnja ove godine na njihovu adresu stiglo je 68.329 zahtjeva za povrat PDV-a, za kupljenu robu u vrijednosti 20,1 milijun maraka.

Tijekom prošle godine dobili su 193.660 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u vrijednosti 51,78 milijuna maraka.

- U BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je bilo riječi o robi široke potrošnje - naveli su za Glas Srpske iz UNO-a.

Izvršna direktorica prijedorske Udruge za zaštitu potrošača Don Murisa Marić rekla je da je već poznato da pogranične općine profitiraju od susjeda koji često kupuju u BiH.

- Ugodno sam iznenađena da je tolika svota, posebno ako znamo da se u Hrvatsku ne može prenijeti gotovo ništa. Očigledno na određenim graničnim prijelazima ipak može. Za nas je dobro da to sve funkcionira, da kupaca iz regije ima. S druge strane, to su pokazatelji i da je ta roba široke potrošnje kod nas ipak za nijansu jeftinija nego u susjednim zemljama - rekla je Marić.

Pravo na povrat PDV-a ostvaruju fizičke osobe koja nemaju prebivalište u BiH, a zahtjev za povrat poreza podnosi se na obrascu “PDV-SL-2”, koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina, popunjava prodavač u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.

Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavaču od kojeg je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe s PDV-om treba biti veća od 100 KM.

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH navode da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja. Osim toga, povrat PDV-a nije moguće tražiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duhana.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:48