StoryEditor
priopćenje sda

Iz stranke bega od "Mostarskog sporazuma" ponovno prijete Hrvatima: Stavili ste točku na "legitimno predstavljanje"

Piše desk  /  18.01.2023., 16:16h

Iz SDA su komentirali izbor novog rukovodstva federalnog Doma naroda na konstituirajućoj sjednici tog doma održanoj jučer, kada usprkos većini koju ta stranka ima u Klubu Bošnjaka, nije izabrana Aida Obuća, njihova kandidatkinja.

Jučer su na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrani predsjedatelj i potpredsjedavajući ovog doma, prenosi Klix.

Za predsjedavajućeg Doma naroda FBiH je izabran HDZ-ov Tomislav Martinović, a za potpredsjedavajućeg iz reda Srba izabran je Slađan Ilić iz SDP-a.

Kandidati iz reda Bošnjaka za potpredsjedavajućeg su bili Aida Obuća iz SDA i Izan Hajdarevića, član Naroda i pravda koji je u konačnici i izabran za zamjenika predsjedatelja zbog čega su jučer negodovali izaslanici SDA u Domu naroda FBiH.

"Glasanjem u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za izbor rukovodstva ovog Doma ignorirana je volja većine u Klubu Bošnjaka. Klubovi Srba i Hrvata, zajedno sa izaslanicima koji predstavljaju manjinu u Klubu Bošnjaka, izabrali su u rukovodstvo Doma osobu koja nije bila prijedlog bošnjačkog kluba", istakli su iz SDA.

IZETBEGOVIĆ PRIZNAO DA JE IZIGRAO MOSTARSKI SPORAZUM "Preuzeti obvezu da ću s Čovićem riješiti to pitanje je nerealna stvar i nitko to nije mogao očekivati"

Smatraju da je tim činom stavljena točka na dugogodišnje inzistiranje HDZ-a na "legitimnom predstavljanju".

"Na taj način je u Dom naroda, gdje takvo predstavljanje jedino ima smisla, praktično uveden građanski princip većinskog odlučivanja. Ignoriranje većinske volje Kluba Bošnjaka, sudeći prema posljednjim istupima predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, u ovom trenutku se doživljava trijumfalistički", mišljenja su.

Bećirović: Bakire u Mostarskom si sporazumu zagarantirao Hrvatima legitimno predstavljanje, obećao si 100.000 novih radnih mjesta

Mišljenja su i da uvođenje principa po kojem većinska volja u klubovima naroda nije bitna, već je presudna opća većina u Domu naroda FBiH će se prije ili kasnije "poput bumeranga" vratiti onima koji su taj princip uveli.

Koliko vrijedi potpis i riječ Bakira Izetbegovića?

Podsjetimo da SDA i njezin lider su po tko zna koji put ponovno u i u Mostarskom sporazumu potpisali princip legitimnog predstavljanja i po tko zna koji put isti potpis i riječ pogazili.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 06:03