StoryEditor
“strateško savjetovanje“

Iz Srbije američkim lobistima navodno plaćeno 1,8 milijuna dolara, zvali i Grenella i Palmera? Oglasio se Vučić

Piše desk  /  17.11.2021., 09:34h
Za tri godine lobiranja u SAD-u Gospodarska komora Srbije (PKS) platila je tvrtki Yorktown Solutions LLC 1,3 milijuna dolara, a do kraja 2022. za njene usluge izdvojit će još pola milijuna dolara, pokazuju podaci do kojih su došle novine "Nova".

Na popisu kontakata, koje je ta lobistička tvrtka prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Richard Grenell, tadašnji posebni izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo, i Matthew Palmer, u to vrijeme posebni predstavnik za zapadni Balkan, piše Nova.rs.

U službenom američkom registru FARA, u kom su registrirani svi lobisti iz SAD-a i objavljeni njihovi ugovori, nema informacija da je Vlada Srbije s nekom lobističkom kućom u toj državi napravila aranžman.

Međutim, to je učinila Gospodarska komora Srbije koja je sklopila više ugovora s tvrtkom Yorktown Solutions LLC i to za 2019., 2020., 2021. i 2022. Posljednji je potpisan prije samo osam dana.

Prema tom dokumentu, ta tvrtka je u obvezi osigurati “strateško savjetovanje u vezi s temama kojima se bavi PKS, a koje utječu na američko-srpske ekonomske odnose”. To uključuje, kako se dalje navodi, “pitanja menadžmenta i vladinih poslova, za koje se očekuje da uključe kontakt sa službenicima Vlade SAD i relevantnim predstavnicima privatnog sektora”.

Te je navode sinoć komentirao Aleksandar Vučić.

"Strašna laž je da su naši lobisti Grenell, Palmer i Escobar. To je užasno što rade. Svakome tko vodi ovu zemlju je jasno da uništavaju one koji nisu 100 posto protiv nas, a na stranu to što je to strašna laž i pitam se kako ih nije sramota. Njihov jedini cilj je potpuno da unište Srbiju. Svatko tko nije protiv nas je odmah lobist. Ja za mnoge od njih pomislim da nisu u “vaser vagi” kada čujem kako pričaju da smo potplatili MMF da hvali Srbiju. Escobar podržava Srbiju na europskom putu i podržava Otvoreni Balkan – rekao je Vučić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:12