StoryEditor
iz najjače bošnjačka stranka

Iz SDA ministra Bevandu optužuju za "opstrukciju", pozivaju i visokog predstavnika da ga smijeni

Piše fena  /  21.04.2022., 16:02h
Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) traži od ministra financija BiH Vjekoslava Bevande da prestane s opstrukcijama i hitno u proceduru uputi budžet Bosne i Hercegovine kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje države i osigurala sredstva za raspisivanje i održavanje Općih izbora - navodi se u jednom od zaključaka Kolegija te stranke.

Dodaje se da su opstrukcije koje uporno vrši ministar Bevanda s ciljem da onemogući održavanje izbora direktan je nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum i vladavinu zakona, i moraju biti zaustavljene.

- Ako Bevanda nastavi s opstrukcijama, visoki predstavnik bi ga morao smijeniti s funkcije, a zatim donijeti odluku kojom bi se osigurala sredstva potrebna za održavanje Općih izbora - navode iz SDA.

Kolegij te stranke u jednom od zaključaka navodi kako su zabrinjavajuće informacije koje dolaze iz diplomatskih krugova da pojedini međunarodni dužnosnici zagovaraju okončanje supervizije za Distrikt Brčko.

SDA smatra da OHR, supervizor za Brčko Distrikt i Arbitražni tribunal moraju ostati garant stabilnosti i održivosti Distrikta, njegovog statusa i ovlaštenja.

- Oštro se protivimo bilo kakvom pokušaju da se okonča supervizija za Distrikt Brčko, ili na bilo koji način umanje prisustvo i ingerencije OHR-a i drugih međunarodnih predstavnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Upravo obratno, trenutni angažman bi trebalo da bude ojačan prisustvom snaga EUFOR-a - navode iz SDA.

Ističu da je intenzivan angažman međunarodne zajednice u Distriktu Brčko posebno bitan u periodu prijetnji suverenitetu BiH i okolnostima nastalim nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Uzimajući to u obzir, od aktualnog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Distrikt Brčko Michaela Scanlana očekuju da do kraja svog mandata ne poduzima bilo kakve korake koji bi mogli voditi prema tome da se trenutni status Distrikta uopće razmatra.

U priopćenju SDA se navodi da rastuća inflacija prijeti da ozbiljno umanji vrijednost deviznih rezervi koje su pokriće za vrijednost konvertibilne marke. Od Vijeća ministara BiH traže da pripremi prijedloge mjera i eventualne izmjene zakona kojima bi se umanjio utjecaj inflacije eura na KM. Napominju da vrijednost zlata, koje je tek u neznatnom procentu pokriće za KM, neprestano raste u posljednjih nekoliko godina i da uslijed trenutne svjetske krize nastavlja da raste.

Također, od Središnje banke traže da hitno preispita aranžmane o čuvanju rezervi u stranim bankama, koji su napravljeni u vremenu prije inflacije.

Naglašavaju da sve potrebne aktivnosti ne smiju na bilo koji način dovesti u pitanje stabilnost konvertibilne marke, ali moraju državi osigurati povoljnije financijske efekte.

SDA od Vijeća ministara BiH traži da hitno pokrene procedure izmjena Zakona o javnim nabavkama, kako se BiH ne bi dovela u situaciju da zbog povećanja cijena građevinskog materijala na svjetskom tržištu gradnja diljem zemlje bude obustavljena.

Iz ove stranke navode da bi problem mogao biti naročito izražen na već započetim projektima koji se financiraju iz proračuna na raznim nivoima vlasti. Izvođači bi zbog nefleksibilnosti zakona, koji ne dozvoljava izmjenu cijene radova uzrokovane poskupljenima građevinskog materijala, mogli početi u potpunosti obustavljati radove i odustajati od ugovora, što bi prouzrokovalo ogromne štete.

Ako Vijeće ministara u narednih 30 dana ne pokrene procedure za izmjene zakona, SDA će zadužiti svoj Klub u Zastupničkom domu PSBiH da to učini u suradnji s ekspertima iz Savjeta SDA - navodi se u jednom od zaključaka Kolegija SDA.

Kolegij SDA je utvrdio prijedlog sastava Izbornog štaba za predstojeće Opće izbore. Prijedlog će biti upućen Predsjedništvu SDA, koje će na sjednici planiranoj za prvu polovinu svibnja donijeti odluku o konačnom sastavu Izbornog stožera - navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:19