StoryEditor
sastanak trojke, hdz-a i snsd-a

Iz RS-a tvrde da odluke o Ustavnom sudu BiH ostaju na snazi sve do izbacivanja stranih sudaca

Piše desk  /  25.07.2023., 11:51h

Jučerašnji dogovor Trojke, SNSD-a i HDZ-a o tzv. deeskalaciji krize u BiH povukao je pitanje da li ipak i dalje na snazi ostaju antidejtonski zakoni koje je donijela Narodna skupština RS-a o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika na teritoriji tog entiteta.

Na konferenciji za medije nakon sastanka mnogo toga je ostalo nedorečeno, a novinari ovaj put nisu imali priliku postaviti pitanja Miloradu Dodiku, Nerminu Nikšiću i Draganu Čoviću.

Lider SNSD-a je u Sarajevu najavio da bi "možda moglo pokrenuti i procedura za popunu i Ustavnog suda BiH".

"Treba pripremati i možda i pokrenuti procedure za popunu određenih strukura i samog Ustavnog suda kao i drugih institucija što se tiče pravosuđa", rekao je Dodik.

Iako je visoki predstavnik Christian Schmidt stavio van snage odluke NSRS-a o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika, kao i izmjene zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, sada je pitanje kako je vlast u RS-u spremna popunjavati Ustavni sud BiH sucem koji se bira u Narodnoj skupštini RS-a ako je ista ta skupština nedavno donijela kontroverznu odluku kojom ne poštuje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Znači li to da će NSRS sada povući sporne odluke i zakone, pitali smo predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića, a sve je komentirao i Srđan Mazalica poslanik SNSD-a u entitetskoj skupštini.

"Koliko znam ne znači jer je objavljen (u Službenom glasniku, op.a.) i dogovori ne suspendiraju zakone ali ako ide procedura za zakon o Ustavnom sudu BiH kako bi posao preuzeli domaći suci, to propisuje i odluka NSRS", kazao je Stevandić za Klix.ba i dodao da bi tek u tom slučaju prestala važiti odluka NSRS o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Zastupnik SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica je potvrdio Stevandićeve riječi poručivši da su "zakoni doneseni u NSRS tempirani do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH."

"Bukvalno neće se primjenjivati nakon toga", poruka je Mazalice.

Vladajuća koalicija (Trojka, SNSD i HDZ) za 22. kolovoz su najavili potvrdu dogovora, suradnje i uvažavanja na način da će imenovati SNSD-ovog ministra financija, a zatim i usvojiti set europskih zakona u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

No, u kojem pravcu će ići rješenje problema koji je napravio Milorad Dodik ostaje da se vidi. On je najavio formiranje radnih grupa u pogledu svih segmenata pravosuđa koje će imati zadatak da predlože nova zakonska rješenja, a pod tim podrazumijeva i Ustavni sud BiH.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:17