Article_Top_970x250

Iz proračuna SBŽ-a ove godine gotovo milijun maraka ide političkim strankama

u ime demokracije

Iz proračuna SBŽ-a ove godine gotovo milijun maraka ide političkim strankama

sij 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: federalna.ba

Koliko vlast brine o potrebama građana - birača, najbolje govori primjer financiranja političkih stranaka. Samo na području Srednjobosanske županije ove će se godine iz proračuna isplatiti oko 900.000 maraka. Ta sredstva bi, prema mišljenju većine građana, trebalo preusmjeriti u druge svrhe.

253 tisuće maraka Stranci demokratske akcije, 203 tisuće koaliciji okupljenoj oko HDZ-a BiH, koje imaju po 10 zastupnika, ali i po blizu 57 tisuća maraka političkim strankama koje imaju samo po jednog zastupnika u skupštini. Dio je to od 900 tisućamaraka koje će Vlada SBŽ-a za ove godine  podijeliti političkim strankama koje participiraju u županijskoj Skupšini. 

Građani su ogorčeni. U anonimnoj anketi kažu:

- Te raznorazne političke stranke gnjave građane. To je toliko nesnosna situacija u samoj državi, nesnosna i politički i ekonomski.

- Ta sredstva idu uzalud. Umjesto da se uplate za socijalnu zaštitu, da se uplate za obrazovanje, za umirovljenike koji jedva preživljavaju.

Za razliku od građana, prvi čovjek Vlade Tahir Lendo kaže da je riječ o grantu koji se svake godine dodjeljuje političkim strankama, a prema zakonu o njihovom financiranju.

- To je zakonom precizirano, mi smo tu da izvršavamo zakonske obveze i od kojih neću odstupiti - poručuje Lendo.

Ali zato odstupaju od zakonske obveze kada su u pitanju sredstva za kulturu i sport. Tako su sredstva predviđena za ove djelatnosti manja od iznosa namijenjenih političkim strankama. Unatoč tome, resorni je ministar stava da je finaciranje stranaka neophodno u sustavu demokracije.

- Sve potiče iz demokracijee i kvalitetnih političkih organizacija, koje realno, ako budu takve da su ovisne o nekom, a pogotovo ako su financijski ovisne, mogu donositi odluke koje mogu biti loše pa i za same građane - kaže Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a.

Kada su političke stranke i njihov lagodan život u pitanju, njihovi lideri, barem u ovoj županiji, pozivaju se na demokraciju i zakon. Istovremeno, samo u sjedištu ove županije skoro dva desetljeća čeka se na izgradnju zgrade mješovite srednje škole, koja je podstanar u zgradi Katoličkog školskog centra. Ovdje zakon i demokratija ne vrijede, piše federalna.ba.

Dnevnik.ba