Article_Top_970x250

Iz policije pojasnili zašto nisu ranije pregledali zamrzivač

pretres i pregled

Iz policije pojasnili zašto nisu ranije pregledali zamrzivač

velj 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Sanjin Strukić(Pixsell)/nestali.hr

Jedno od pitanja vezano uz monstruozni zločin u međimurskom selu Palovec je i ono zašto policija, koja je u kući koja je skrivala leš Jasmine Dominić bila nakon njezinog nestanka 2000., nije pregledala škrinju u kojoj se nalazilo tijelo.

Iz međimurske policije poručuju kako policija tada nije obavljala pretres već "pregled" kuće. Razlika je u tome što je za pretres potreban sudski nalog kojeg policija nije imala.

"Mi smo boravili u kući kako bismo obavili razgovore s članovima obitelji. Oni su nas sami pustili unutra. To nije bio pretres, već pregled", poručuju iz PU međimurske.

Pregled je pak vizualne naravi, policija ulazi u kući i razgovara s ukućanima, ali nemaju zakonsko pravo pomnije pretraživati prostorije.

"Sve se provjerava"

Kriminalist Željko Cvrtila također ističe kako postoji razlika između pretresa i pregleda.

"Da je bilo riječ o klasičnom pretresu, onda bismo mogli govoriti o propustu. U tom bi slučaju policija definitivno trebala provjeriti škrinju, one su uvijek provjeravaju. U tim se slučajevima pregledava svaki kutak kuće pa i je li oko kuće nešto svježe kopano, betonirano, zidano", kaže Cvrtila.

Ističe kako su, iako oni u Hrvatskoj nisu česti, kriminalisti itekako upoznati sa slučajevima kad su se tijela ili dijelovi tijela čuvali u zamrzivačima.

"Kriminalistika zna za takve slučajeve da su se čuvali zamrznuti ljudi, između ostalih radi mirovina. To nije toliko kriminalistička praksa u Hrvatskoj, koliko u Europi i svijetu, ali je nešto s čim je svaki kriminalist upoznat", kaže Cvrtila.

Policija je naime potvrdila da je u kući u kojoj je nedavno pronađen leš bila nakon njezinog nestanka 2000. godine, no tada nisu provjeravali zamrzivač. 

“Mogu reći da smo bili više fokusirani na van, prema tim nekim informacijama, čak i na neka okolna mjesta. Međutim, tada nismo imali informacija da bi se to moglo dogoditi unutar kuće”, poručili su.

Na pitanja kakva su 2005. bila opravdanja za nestanak Jasmine Dominić, glasnogovornik međimurske policije Nenad Risek je rekao: "Opravdanja su bila da je otišla na brod, da je otišla u inozemstvo, da se javljala... govorili su. Dosta su nas odvlačili u drugu stranu. Više članova obitelji uvjeravalo je da se javljala. Znate kako je unutar kuće - ono što nije informacija, postaje informacija", poručili su iz policije i dodali da su članovi obitelji bili i na poligrafskom testiranju. 

Jasminina sestra na ispitivanju

Smiljana Srnec, osumnjičena za ubojstvo sestre Jasmine Dominić dovedena je jutros oko 7:30 sati na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250