StoryEditor
df

Iz Komšićeve "građanske" stranke tvrde: Nismo se pokajali zbog koalicije sa SDA

Piše desk  /  04.10.2022., 22:33h

Državni parlamentarac DF-a Zlatan Begić smatra da njegova stranka nije pogriješila kada je koalirala sa SDA, jer smatra da se time doprinijelo očuvanju Bosne i Hercegovine kao države i da je to ono što su građani prepoznali.

Izjavio je da je DF zadovoljan rezultatima Općih izbora zbog toga što su građani potvrdili da je ova stranka, kako je rekao, ispravno radila.

"Imamo veliki skok u skoro svim izbornim jedinicama i to nam je potvrda da smo na dobrom putu s kojeg nećemo skrenuti. Uvijek može bolje, ali imajući u vidu strašan udar na DF i ono što smo zastupali, možemo biti zadivljeni. Bez obzira na sve, narod nikada ne treba podcjenjivati. Možemo biti zadovoljni", kazao je Begić za televiziju Hayat.

Govoreći o budućim koalicijama, smatra da je potrebno sačekati službene izborne rezultate. Tom prilikom posebno se osvrnuo na koaliciju DF-a i SDA u posljednjem mandatu.

"Tada nije bilo popularno biti u koaliciji sa SDA i u jednom trenutku se desilo da nitko živ nije htio u tu koaliciju. No, to je bio dio projekta, ali došli su u pitanje interesi države. Govorilo se o Izbornom zakonu. Mi smo to primijetili i shvatili da su ugroženi državni interesi. Tada me je predsjednik Željko Komšić kasno u noć nazvao i kazao: 'Profesore, interesira me tvoje mišljenje. Hoćemo li graditi i braniti državu ili ćemo raditi na stranačkim interesima?' Stranački interesi tada su bili u smislu da mi ne treba da koaliramo, nego da se sklonimo i da s tribina promatramo procese", naglasio je.

Kako je kazao, Komšiću je poručio da stranka postoji zbog države, a ne država zbog stranke.

"Predsjednik Komšić je tada kazao: 'Nisam ni mislio da ćeš mi drugačije odgovoriti, samo sam zatražio mišljenje ljudi oko sebe'. Tada smo ušli u koaliciju sa SDA i trpjeli udarce sa svih strana. Mislim da smo ispravno postupili i da je narod to prepoznao. Interesi Bosne i Hercegovine su kriteriji kojima ćemo se voditi. Nismo se pokajali, ponovo bismo uradili isto i spremni smo na nove izazove", poručio je Begić.

Za njega je, kako je naveo, najmanji izazov s kim će koalirati nakon ovogodišnjih izbora.

Dnevnik.ba

03. prosinac 2022 04:29