StoryEditor
"Grobari BiH"

Iz HSPF-a poručuju: Ukoliko se nastavi razarajuće djelovanje probošnjačkih stranaka BiH će propasti

Piše Desk  /  30.11.2021., 13:23h
Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) poručio je u utorak kako je prihvaćanje rješenja koja se temelje na dosljednom poštivanju Ustava jedini put ka funkcionalnoj i održivoj Bosni i Hercegovini.

- Nadamo se kako će svi politički akteri u konačnici prihvatiti rješenja koja se temelje na dosljednom poštivanju Ustava BiH i provjerenim demokratskim metodama upravljanja razlikama u višenacionalnim zajednicama. To je jedini put ka funkcionalnoj i održivoj Bosni i Hercegovini - priopćili su iz spomenutog foruma iz kojega su pozdravili napore američkih i europskih izaslanika koji rade, kako kažu, na stabilizaciji prilika u BiH.

Izrazili su žaljenje zbog činjenice da "probošnjačke političke stranke nastavljaju rušiti i negirati temeljno načelo bh. Ustava, iz čega je razvidno kako se ne radi o samozvanim patriotima, nego 'grobarima' Bosne i Hercegovine".

Nadalje, smatraju kako je poražavajuće da nakon gotovo dva puna desetljeća hegemonije, preglasavanja i dominacije, probošnjačke stranke još uvijek inzistiraju na obesmišljavanju konstitutivnosti naroda tako što bi se reducirala snaga domova naroda.

-  Ovom prilikom želimo podsjetiti javnost na izrazito licemjernu i nedosljednu politiku SDA koja se još krajem 2018. godine također zalagala za simetrično rješenje između Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a. Međutim, tada se SDA zalagala za povećanje snage Vijeća naroda u RS-u, za razliku od današnjeg inzistiranja na slabljenju Doma naroda FBiH – ističu iz HSPF-a.

Naglašavaju kako BiH nije jedina zemlja u svijetu s dvodomnim parlamentom jednakih ovlasti niti je navedeno uređenje antidemokratsko.

-  Bivša država je propala zbog autarkičnog, većinskog nacionalizma koji u svojoj sljepoći nije bio sposoban prihvatiti stvarnost, odnosno višenacionalnu prirodu zemlje. Ukoliko se nastavi razarajuće djelovanje probošnjačkih stranaka, identičan scenarij u Bosni i Hercegovini će postati samo pitanje vremena – kaže se, uz ostalo, u priopćenju za javnost HSPF-a.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 02:16