StoryEditor
izborni zakon

Iz HSP-a BiH bošnjačkim političarima: To što radite, radio je Milošević devedesetih u Jugoslaviji, i gdje je Jugoslavija danas?

Piše desk  /  27.01.2022., 21:56h
Iz Hrvatske stranke prava bivšeg koalicijskog partnera u vlasti SDP-a BiH za vrijeme kontroverzne "platforme", a povodom pregovora o Izbornom zakonu, iz ove stranke su se obratili priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

Hrvati i Bošnjaci moraju iznaći minimalni zajednički državotvorni interes, ovo je nadkrovljujuće načelo za opstanak Bosne i Hercegovine, ovo nema alternativu u svakoj drugoj varijanti nema Bosne i Hercegovine.

Ove tri stvari su jamstvo i zalog sigurne i suverene Države Bosne i Hercegovine, ove tri stvari su jamstvo i zalog, cvrčci i jači od Daytonskog sporazuma.

Izborni zakon se mora promijeniti i to ne kozmetički već na jedan od načina kako je predložio Hrvatski Narodni Sabor ili na neki novi način koji će jamčiti Hrvatima izbor svojih predstavnika u zajedničkim institucijama. Bosna i Hercegovina je višenacionalna država kao i mnoge države u svijetu tipa Švicarske, Belgije, Cipra i td. te mora biti organizirana po mjeri i volji naroda koji u njoj žive, ako nije tako prije ili kasnije države neće biti…

Bošnjački političari predstavnici najmnogobrojnijeg naroda imaju najveću odgovornost i moraju se osloboditi sindroma Miloševića, moraju prestati s nametanjem svoje vizije budućnosti Bosne i Hercegovine, moraju prestati nastojati uzurpirati prava drugih naroda u Bosni i Hercegovini, napose Hrvata, misleći da će tako učvrstiti državu, upravo suprotno, na taj način je razaraju, moraju prestati tobože brinuti za 2% ostalih građana a istovremeno gaziti prava čitavog konstitutivnog naroda , to je radio Milošević devedesetih u Jugoslaviji i gdje je Jugoslavija danas.

Hrvati i Bošnjaci moraju se dogovoriti jer imaju posebnu odgovornost za Bosnu i Hercegovinu, kao sto su imali odgovornosti 1992. godine za referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine, kao sto su imali odgovornosti i hrabrosti suprotstaviti se velikosrpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, kao sto su imali odgovornosti i svijesti zaustaviti nesretni sukob Hrvata i Bošnjaka 1993. godine i 1994. godine potpisati Washingtonski sporazum i stvoriti Federaciju Bosne i Hercegovine, koja je kralježnica Države i danas. Dakle nema alternative moramo se dogovoriti i izmijeniti izborni zakon i ustav, Hrvati i Bošnjaci ali prvenstveno naglašavam Bošnjaci ne smiju skinuti s uma činjenicu tko je i od koga branio Bosnu i Hercegovinu i tko je oslobodio dobar (nažalost nedovoljan) dio Bosne i Hercegovine.

Naravno na kraju ovog priopćenja ne smijemo zaboraviti na odgovornost međunarodnih predstavnika, a posebno visokih predstavnika, koji su naj odgovorniji za ovu konfuziju sa neustavnim izbornim pravilima i gotovo bezizlaznoj situaciji u kojoj se našla Bosna i Hercegovina, te od sadašnjih međunarodnih aktera uključenih u pregovore očekujemo konkretne poteze koji će izborni proces usmjeriti i vratiti u ustavni okvir Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 02:30