Article_Top_970x250

​Iz Hercegovačke franjevačke provincije najavili tužbe zbog klevete za slučaj pedofilije u Čitluku

reakcija

​Iz Hercegovačke franjevačke provincije najavili tužbe zbog klevete za slučaj pedofilije u Čitluku

tra 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Tjednik “Novosti”, glasilo Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, u petak je objavio informacije o pedofilskom skandalu unutar Hercegovačke franjevačke provincije. Tim povodom oglasio se fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Povodom pisanja lista “Novosti” (12. 4. 2019.), čiji je izdavač “Srpsko narodno vijeće” u Republici Hrvatskoj, o “skandalu” koji se pripisuje fra Korneliju Kordiću (rođ. 1936. god.), s boravkom u Čitluku, a potpisuje ga novinar Hrvoje Šimičević, Uprava Hercegovačke franjevačke provincije sa sjedištem u Mostaru izjavljuje sljedeće:

1. Ova Provincija nije vlasnik ni osnivač Ustanove “Obiteljskog centara – Ivan Pavao II.” nema uvida u djelatnosti i upravljanje, a ni jedan franjevac, uključujući fra Kornelija Kordića, nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u toj civilnoj Ustanovi.

2. Fra Kornelije Kordić, nakon suočavanja s objavljenim novinskim tekstom, niječe iznesene optužbe i traži dopuštenje redovničkog poglavara da može pokrenuti tužbu za klevetu i sramoćenje protiv novinara Hrvoja Šimičevića i “Novosti”, čiji je izdavač “Srpsko narodno vijeće”, te drugih medija koji su ga oklevetali. Molba mu je odobrena.

3. Unatoč nijekanju optužbi i presumpciji nevinosti, zbog tvrdnji novinskih napisa, redovnički poglavar je, uz suglasnost Definitorija Provincije, sve prijavio civilnim vlastima za poduzimanjem zakonom propisanih radnji.

4. U skladu s propisima kanonskoga prava i drugih uredbi, do okončanja postupanja i izvida koje će provesti policija, fra Korneliju Kordiću su izrečene mjere predviđene zakonodavstvom u takvim slučajevima.

5. Provinciji je iznad i prije svega stalo do potpune istine. Stoga odbacuje svaku insinuaciju o prikrivanju bilo kakve dosadašnje optužbe, sukladno crkvenim propisima i važećem zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini", navodi se u priopćenju Hercegovačke franjevačke provincije, uz potpis provincijala fra Miljenka Šteke.

Podsjetimo, proteklih dana pojavila se informacija u pojedinim medijima kako je unutar Ustanove “Obiteljskog centra – Ivan Pavao II” u Čitluku učinjeno kazneno djelo pedofilije od strane hercegovačkog franjevaca fra Kornelija Kordića nad dvije štićenice Centra iz Čitluka.

Ovaj slučaj dobio je veliku pozornost, posebno zbog mnogih otkrivenih slučajeva pedofilije unutar Katoličke crkve diljem svijeta. Ostaje za vidjeti kako će se ovaj slučaj rasplesti i hoće li se uistinu utvrditi krivnja ovog franjevca iz Čitluka ili je riječ o lažnim optužbama.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250