StoryEditor
ravnopravnost spolova

Iz HDZ 1990 traže da se na jednoj od novčanica konvertibilne marke nalazi lik Katarine Kosače

Piše desk  /  09.02.2022., 15:50h
Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Širokog Brijega i predsjednica Županijskog odbora HDZ-a 1990 u Zapadnohecegovačkoj županiji Antonija Banožić zatražila je da se na jednoj od novčanica KM nađe lik bosanske kraljice Katarine Kosače.

Banožić je uputila inicijativu Središnjoj banci BiH, visokom predstavniku u BiH te Predsjedništvu BiH, u kojoj je navela kako je krajnje vrijeme da se na bh. novčanicama KM pojave i portreti žena koje su svojim životom i djelovanjem bile svjetionik Bosne i Hercegovine.

Ona je podsjetila da je zbog nemogućnosti dogovora članova predsjedništva BiH o izgledu i dizajnu bh. novčanica 1998. godine visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp nametnuo izgled novčanica KM. Na novčanicama KM su otada bh. književnici sve tri nacionalnosti i motivi karakteristični za prostor BiH.

"Ne umanjujući značaj i ulogu navedenih književnika u razvoju BiH, smatram da je potrebno napraviti redizajn bh. novčanica kako bi se ispravila rodna neravnopravnost koja je počinjena 1998. godine, kada je odlučeno da na bh. novčanicama KM budu isključivo portreti muškarca iz područja književnosti.

Banožić je dodala da je kroz bogatu historiju BiH bilo mnogo žena sve tri nacionalnosti, koje su svojom hrabrošću, mudrošću i stvaralaštvom zadužile ovu zemlju.

"Na prvom mjestu bih tu istakla kraljicu Katarinu Kosaču, narodnu junakinju, koja je život posvetila borbi za slobodu svoje zemlje i svoje vjere. Katarina Kosača svakako zaslužuje da njen lik bude na jednoj od bh. novčanica KM i ovom prilikom sam podnijela inicijativu da se to uistinu i dogodi. Ovim sam ujedno željela istaći da se prilikom ukazivanja priznanja povijesnim ličnostima BiH putem portretiranja na bh. novčanicama ne trebamo zaustaviti samo na književnosti, nego trebamo pružiti priliku svim znanstvenim područjima i granama", istakla je Banožić.

Dodala je da je proces uvođenja rodne ravnopravnosti u sve oblasti društvenog života u BiH veoma bitan i dugotrajan proces.

"Prihvatanjem ove inicijative krovne institucije BiH visoki predstavnik, Predsjedništvo BiH i Centralna banka BiH mogu na jednostavan način osigurati rodnu ravnopravnost na bh. novčanicama KM, odnosno mogu ispravno pozicionirati ulogu žene u bosanskohercegovačkoj povijesti, sadašnjosti i budućnosti", zaključila je Banožić.

Dnevnik.ba

04. ožujak 2024 13:15