StoryEditor
izbori 2022.

Iz Doboja najavljuju tužbu za članove SIP-a: Gradonačelnik pisao Arnautoviću, evo što mu je poručio

Piše desk  /  17.10.2022., 09:49h

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić poručio je predsjedniku Središnjeg izbornog povjerenstva Suadu Arnautoviću da će tražiti njegovu smjenu zbog "ponižavanja, lažnog optuživanja i etiketiranja Doboja, kao i smjenu članova Komisije jer krše zakon i ljudska prava".

Jerinić je u otvorenom pismu Arnautoviću naveo da su se skandalozne izjave koje je iznio “napamet” ili po narudžbi da bi optužio Dobojlije i Gradsku izbornu komisiju pokazale kao neistinite, jer su neiskorišteni glasački listići i pečati pronađeni, prenosi Srna.

On je najavio pravnu borbu i svaki vid borbe zbog torture koju Dobojlije “konstantno trpe zbog neznanja i stranačkih ljudi u SIP-u BiH”.

Jerinić je naglasio da Dobojlije nemaju ni financijere, niti strane ambasade koje moraju slušati, da njegovi građani neće biti pokusni kunići.

“Mnogi priželjkuju ekscese, a mi smo uvijek za stabilnost i to je razlog što građane nisam pozvao pred SIP, ali taj demokratski čin prosvjeda ostaje opcija. Meni su moji sugrađani iznad svega i odgovaram njima, a ne faktorima iz sjene”, rekao je Jerinić.

On je napomenuo da se među članovima PDP-a priča da je “naredni korak neki novi izbori”.

“Dobojlije nemaju kome poslati peticiju u Zastupnički dom, ali čim proglasite rezultate izbora, to će biti prvi zahtjev. Zahtjev za smjenu neprofesionalnih, nedemokratskih, članova koji krše zakon i ljudska prava u BiH, nestranačkog i nezavisnog tijela, što bi SIP BiH trebao biti”, naveo je Jerinić.

On je dodao da će prvo tražiti smjenu Arnautovića zbog ponižavanja, lažnog optuživanja i etiketiranja Doboja, a upitao ga je i hoće li Dobojlije i članovi GIK-a dobiti njegovu ispriku?

“Gospodine Arnautoviću imunitet koji imate za obavljanje dužnosti se ne može koristiti za lažne informacije s ciljem uznemiravanja javnosti, niti je opća prepreka za kazneni ili sudski postupak. Najmanje sto možete učiniti je da se ispričate na način kako ste i dezinformirali javnost prvi put”, naveo je Jerinić.

Arnautović je nedavno rekao federalnim medijima da je nakon što je preuzet izborni materijal iz svih općina u BiH “da u gradu Doboju sa 61 biračkog mjesta ne postoje vreće i pečati od neiskorištenih glasačkih listića”, prenosi Srna.

Član SIP-a Vanja Bjelica Prutina izjavila je prošli tjedan da u Doboju nedostaju vreće s dvadesetak biračkih mjesta, a ne sa 61, kako je ranije rekao Arnautović, te da je moguće i da je u pitanju samo nepropisno pakiranje.

Prutina je rekla da je kod davanja izjave Arnautovića došlo do nekih nejasnoća i “šuma u komunikaciji” jer je, zapravo, riječ o manjem broju biračkih mjesta.

Dnevnik.ba

04. veljača 2023 01:16