Article_Top_970x250

Iz DF-a pozivaju na ujedinjenje "ljevice": Socijaldemokracija u BiH mora „izaći na zelene grane“

pucanj u prazno?

Iz DF-a pozivaju na ujedinjenje "ljevice": Socijaldemokracija u BiH mora „izaći na zelene grane“

ožu 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Avaz

Mi kao politički subjekt smo spremni da u tu priču krenemo vrlo konkretno i da, između ostalog, uklopimo i svoj politički subjektivitet u konačni cilj ujedinjenja ljevice u BiH. U tom kontekstu očekujemo, prije svega od SDP-a BiH, da povuče određene poteze - kazao je Đonlagić.

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) danas je na sjednici odlučilo da započne razgovore sa svim parlamentarnim strankama o formiranju parlamentarnih većina u mandatnom periodu 2018.-2022. godine.

Glavni tajnik Demokratske fronte Zlatko Miletić je nakon sjednice stranačkog predsjedništva izjavio novinarima da su se, imajući u vidu izborni legitimitet Željka Komšića i rezultate koje je postigao DF i s obzirom na sve što su građanima obećavali, osjećali obveznim da na bilo koji način pokušaju stvari u BiH pokrenuti s mrtve točke, prenosi Fena.

Pojasnio je da se jedan dio zaključaka Predsjedništva DF-a odnosi na državni nivo, te da su dva ključna pitanja u BiH.

- To je eventualno promjena Ustava BiH i Izbornog zakona. Smatramo da, u svakom slučaju, svaka promjena i Ustava i Izbornog zakona mora poći od osnovnih ljudskih prava u BiH. Stojimo na stanovištu da je to jedan od načina da uopće otpočnemo pregovore. Drugi je, kad je u pitanju državni nivo, aktiviranje MAP-a - kazao je Miletić.

Dodao je da će svim demokratskim metodama ići na to da se primjene dvije strategije koje je usvojilo Predsjedništvo BiH, računajući i odredbe Zakona o obrani, i da BiH aktivira MAP, „jer je to benefit za sve građane ove zemlje i u Federaciji BiH i u RS-u“.

Pojasnio je da se ostalih šest „točaka“ uglavnom odnose na ekonomska, socijalna i druga aktualna pitanja na području Federacije BiH.

- Smatramo da ne smijemo propustiti priliku da nam ove četiri godine propadnu, a da ne riješimo pitanje razvojačenih boraca u BiH, da ne uspostavimo takav ekonomski sustav u ovoj zemlji gdje će domaći gospodarstvenici moći „da dahnu“ na način da ih oslobodimo pojedinih davanja, da im napravimo poreske, administrativne olakšice – naveo je Miletić.

Između ostalog, dodao je on, da pokušamo donijeti zakon o najnižoj cijeni rada bar kad je u pitanju realni sektor, da se posvetimo rješavanju pitanja razvojačenih boraca, civilnih žrtava rata, porodilja, djece s posebnim potrebama i nizu drugih problema koji u BiH nisu riješeni.

- Smatramo da će jedan dio političkih subjekata u BiH to prepoznati i krenuti tim putem da pokušamo zajedno promijeniti stanje u ovoj zemlji - naveo je Miletić.

Dodao je kako, za sada, nema ideju koji bi to politički subjekti mogli biti, ali imaju neke naznake „da će se jedan dio ljudi iz drugih političkih stranaka, ako njihove stranke ne budu sudjelovale u tome, pridružiti tom projektu“.

Nadamo se, dodao je on, da će ideja socijaldemokracije u ovoj zemlji morati „izaći na zelene grane“.

- Sve ćemo uraditi da se to zaista desi - kazao je Miletić.

Potpredsjednik stranke Dženan Đonlagić je kazao da je, uz odluku o otvaranju pregovora za uspostavljanje parlamentarnih većina, Predsjedništvo DF-a donijelo još jedan vrlo važan zaključak, a to je da pozivaju sve političke organizacije, pojedince, prije svih one socijaldemokratskog opredjeljenja na okupljanje, okrupnjavanje i zajedničko političko djelovanje, s jasnim, preciznim strateškim ciljem, a to je ujedinjenje ljevice u BiH.

- Očekujemo od SDPBiH, njegovih organa, rukovodstva, da odmah i bez odlaganja udružimo naše političke organizacije i kapacitete, a sve na temelju ranijih kongresnih odluka i potpisanih sporazuma o ujedinjenju bh. političke ljevice, u koju je DF spreman uklopiti svoj politički subjektivitet - kazao je Đonlagić.

Dodao je da, na žalost, „Bh. blok koji je bio sjajna ideja, u početku je zaživio samo u Kantonu Sarajevo, ali nije uspio dalje izaći izvan KS“.

- Ovo što mi nudimo je prijedlog operativnog djelovanja, što je jača, šira, veća i snažnija priča od Bh. bloka, koji nije u tom kontekstu nikada ni formaliziran. Ovaj prijedlog ujedinjenja ljevice u BiH je jedna konkretna formalizacija priče koju smo pričali i mi i SDP BiH, pa i Naša stranka je dobro došla u toj priči, iako su oni tvrdili da nisu stranka ljevice, nego neke druge političke orijentacije – naveo je Đonlagić.

Pojasnio je da je ovo njihov odgovor na pitanje formalizacije te priče ujedinjenja ljevice.

- Mi kao politički subjekt smo spremni da u tu priču krenemo vrlo konkretno i da, između ostalog, uklopimo i svoj politički subjektivitet u konačni cilj ujedinjenja ljevice u BiH. U tom kontekstu očekujemo, prije svega od SDP-a BiH, da povuče određene poteze - kazao je Đonlagić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, naveo je da DF ostaje dio vlasti u Kantonu Sarajevo. Dodao je kako ne zna šta će odlučiti druge političke stranke u tom kontekstu.

Pojasnio je da zaključak da se krene odmah u ujedinjenje ljevice u BiH je konkretan, operativan prijedlog formaliziranja priče i ideje koja traje već duži vremenski period, ali nikada nije formalizirana i nije se krenulo u operacionalizaciju te ideje.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250