Article_Top_970x250

Iz Delegacije EU u BiH potvrdili: Na sastanku s liderima SDA, HDZ-a i SNSD-a bilo je govora o ustavnim i izbornim reformama

sarajevo

Iz Delegacije EU u BiH potvrdili: Na sastanku s liderima SDA, HDZ-a i SNSD-a bilo je govora o ustavnim i izbornim reformama

ožu 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler našao se na udaru kritika opozicije zbog sastanka s liderima SDA Bakirom Izetbegovićem, SNSD Miloradom Dodikom i HDZ Draganom Čovićem.

Na upit portala "Avaza", iz Delegacije EU u BiH su naveli da je prošlotjedni sastanak sa liderima stranka iz koalicione većine na državnom nivou, održan u prostorijama Europske unije u BiH, a kojim su kopredsjedavali EU i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Dodali su da je bila prilika za razmjenu mišljenja o borbi protiv pandemije COVID-19, naporima na ekonomskom oporavku zemlje, kao i o postizanju napretka na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

- Na sastanku je bilo govora i o ustavnim i izbornim reformama koje je moguće postići u ovoj godini u kojoj neće biti održani izbori. Dijalog o ovim reformama diljem političkog spektra od suštinske je važnosti kako bi se osigurala široka podrška i u konačnici usvajanje u Parlamentu BiH. Javne konsultacije sa civilnim društvom su također ključne u svim zdravim demokracijama – naglasili su.

Podsjećamo, sastanak je održan u četvrtak. Nakon sastanka Izetbegović je rekao da je atmosfera na sastanku bila dobra te da se govorilo o starim temama.

Istaknuo je da je bila prisutna želja svih aktera da se napravi bolja atmosfera u zemlji.

- Stare teme su bile, dva veleposlanika – SAD i EU pokušavaju nam pomoći da se napravi jedna bolja atmosfera i krene po bitnim pitanjima i reformama. Mi smo sva trojica inzistirali na cjepivima i pomoći u vezi migrantske krize. Ušlo se u neke detalje oko sastanka SDA i HDZ. Set starih pitanja, zadovoljan sam atmosferom i željom svih aktera da se napravi bolja atmosfera u zemlji - dodao Izetbegović.

Naknadno u javnosti se pojavila informacija da se iza zatvorenih vrata zgrade Delegacije EU u Sarajevu između ostalog razgovaralo i o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Dnevnik.ba