Article_Top_970x250

Iz BiH će biti protjerano 17 migranata zbog sigurnosnih razloga

migranti u bih

Iz BiH će biti protjerano 17 migranata zbog sigurnosnih razloga

sij 23, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Twitter

Sarajevska policija i pripadnici Službe za poslove sa strancima su pretresli danas kamp Blažuj prilikom čega su pronašli 17 sigurnosno interesantnih osoba koje će biti protjerane iz države.

Jučer je Služba za poslove sa strancima izrekla mjeru protjerivanja iz zemlje za šest sudionika  u neredima do kojih je došlo u srijedu u kampu Blažuj, a prilikom čega su ozlijeđena dva policajca, pripadnik IOM-a, prevrnuta tri policijska vozila i uništeno 20-ak automobila.

Od pola šest jutros pa do devet sati, policijski službenici MUP-a SŽ su uz asistenciju Službe za poslove sa strancima provodili mjere i radnje iz svoje nadležnosti prilikom čega je sudjelovalo 340 policijskih službenika i 13 pripadnika Službe za poslove sa strancima.

Izvršen je pretres određenih objekata u kampu i bezbjednosno interesantnih osoba. Utvrđeno je da u kampu ima oko 3.000 migranata te da su svi pretreseni s ciljem traženja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenog djela.

Pronađeno je sedamnaest osoba za koje postoje podaci da su počinitelji kaznenih djela u BiH i zemljama u okruženju te su isti predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH. Oni su prebačeni u imigracijski centar nakon čega će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada i biti izrečena mjera protjerivanja u zemlje porijekla.

U blizini pretresenih objekata su pronađeni odbačeni predmeti pogodni za nanošenje tjelesnih ozljeda (drvene i metalne poluge, odvijači, škare, skalpeli, kuhinjski noževi).

Planske aktivnosti su provedene po naredbi izdatoj od Općinskog suda u Sarajevu, a pod nadzorom Županijskog tužiteljstva SŽ.

Dnevnik.ba