Article_Top_970x250

Iz AstraZenece odbacuju medijska izvješća da njihovo cjepivo nije učinkovito kod starijih osoba

reakcija

Iz AstraZenece odbacuju medijska izvješća da njihovo cjepivo nije učinkovito kod starijih osoba

sij 26, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA/EFE

Kompanija AstraZeneca je u ponedjeljak priopćila da su "potpuno netočna" izvješća njemačkih medija da njena cjepiva protiv Covida-19 nisu dovoljna učinkovita kod starijih osoba.

Njemački dnevni listovi Handelsblatt i Bild su u ponedjeljak odvojeno izvijestili da cjepivo koje je kompanija AstraZeneca razvila u suradnji s  Oxfordskim sveučilištem ima učinkovitost manju od 10 posto kod starijih od 65 godina te da se njemačka vlada pribojava da EMA, Europska agencija za lijekove, neće odobriti AstraZenecino cjepivo za tu dobnu skupinu. 

Bild i Handelsblatt su izvijestili da su im to rekli izvori u njemačkoj vladajućoj koaliciji te da to dovodi u pitanje njegovu pogodnost za masovne programe cijepljenja.

Očekuje se da će Europska agencija za lijekove u petak dati odobrenje za korištenje cjepiva AstraZenece, no to će malo vrijediti ako tvrtka ostane pri svojoj najavi da će biti znatnog kašnjenja u isporuci cjepiva.

AstraZeneca je prošli petak "iznenađujuće" izvijestila Bruxelles da neće moći sljedećih tjedana isporučiti količine cjepiva prema ugovoru koji je potpisala s Europskom komisijom.

Europska unija nije zadovoljna objašnjenima te britansko-švedske farmaceutske tvrtke a europska povjerenica za zdravstvo Stela Kyriakides je u ponedjeljak izjavila da "EU želi da naručene i plaćene doze cjepiva budu isporučene čim prije i želimo da ugovor bude u potpunosti ispoštovan".

Dnevnik.ba