StoryEditor

Ivo Sanader ide u zatvor! Sud ga osudio na više od pet godina

Piše D  /  04.04.2019., 03:04h

Ivo Sanader pravomoćno je, nakon razmatranja Vrhovnog suda, osuđen na šest godina zatvora, doznaje N1 iz visokih pravosudnih izvora

Prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na četiri i pol godina zatvora.

Ovom odlukom Sanader se prvo upućuje u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne zatvora.

>>> Uskoro više


Podsjetimo, bivši premijer je u aferi Planinska nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora, dok su njegovi suoptuženici Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić osuđeni na po godinu dana svaki, s tim da je im je ta kazna pretvorena u rad za opće dobro. 

Novčane kazne izrečene su dvjema optuženim tvrtkama pa su Mesnice Fiolić kažnjene s 50 tisuća kuna, a Centar za reprodukciju u stočarstvu sa 70 tisuća kuna. Nepravomoćnom presudom odlučeno je i da Sanader, Fiolić, Mesnice Fiolić i Centar solidarno moraju vratiti 15 milijuna kuna, dok je Sanaderu oduzeta nepripadajuća imovinska korist od 17 milijuna kuna. 

- Niti jedan dokaz osim lažnih izjava lažnih svjedoka koji su ucijenjeni od Uskoka koji, za taj dogovor da mene terete bez ikakvih dokaza, bilo materijalnih, bilo nekih drugih, dobiju povlastice - dobiju guljenje krumpira. To smo vidjeli s Čobankovićem, to smo vidjeli s Fiolićem i to je to - rekao je tijekom suđenja Sanader.

Riječ je o predmetu Planinska gdje se bivšeg premijera tereti da je od stranačkog kolege Stjepana Fiolića primio 17 milijuna kuna ‘provizije‘ za što je zloporabio položaj i ovlasti i sredio da Ministarstvo regionalnog razvitka kupi nekretninu od bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Fiolića, koji ga je poticao na zloporabu položaja, po napuhanoj cijeni čime je državni proračun oštetio za 15 milijuna kuna. 

- Nisam nikada primio 17 milijuna kuna u kutiji za hrenovke kao što tvrdi Fiolić! Uostalom gdje je taj novac? Tko ga je vidio? Fiolić nikada nije bio u mojoj kući u Kozarčevoj što pokazuju podaci policijskog osiguranja. Petar Čobanković i Stjepan Fiolić me terete jer ih je Uskok ucijenio. Nadalje, nisam ja potpisao odluku Vlade o kupnji zgrade u Planinskoj - branio se Sanader.

Što se tiče Fiolića, Sanaderova obrana tvrdila je da su mu zaprijetili da će mu obitelj završiti u zatvoru ako ne tereti Sanadera. 

Suđenje je više puta prekidano zbog Sanaderovih zdravstvenih problema.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:23