StoryEditor
dobrotvor

Ivo Medić – čovjek koji je svom kreševskom selu Vranci ostavio bogatstvo

Piše desk  /  19.10.2021., 21:22h
Tužna je priča kreševskog dobrotvora.

Cijeli život štedio je da bi bogatstvo ostavio svom voljenom Kreševu. Ivo Medić, u svom mjestu poznatiji kao Ivić, ostavio je selu Vranci stotine tisuća KM, a testamentom ih je namijenio za izgradnju puta i druge infrastrukturne projekte u selu. Novac je naslijedila općina Kreševo, a malobrojni mještani ovog sela čekaju na izvršenje njegove posljednje želje.

Cijeli život je radio i štedio – tako u selu Vranci opisuju, kako kažu, neobičnog čovjeka, koji je svom mjestu ostavio bogatstvo. U mjestu danas zatičemo malu zlatnu ploču u znak zahvale za ono što je učinio tijekom života.

“Poslije jedne utakmice koju smo gledali krenuli smo kući. Pošto je bio šlagiran i stariji čovjek, mene vodi ispod ruke, ne vidi mosta, ne vidim ga ni ja, upaljač sam upalio. Kaže on meni da će uraditi rasvjetu, ja mu nisam vjerovao pošto je bio malo škrt. I požalim se jednom susjedu koji je s njim baš bio dobar, i kaže on meni je li obećao – ako jeste – onda će uraditi“, ispričao nam je Pero Medić.

Tužna je priča kreševskog dobrotvora. Kao dječak, on i dvojica braće ostali su bez roditelja. U selu pričaju da im je kozu ujela zmija, djeci nisu davali meso da jedu, pa su se majka i otac razboljeli. Tada, bezbrižni dječak počinje raditi “u najmu”. Za komad kukuruze, dobivao je i batine. Vjeruju Medići da je to bilo presudno za Ivića.

“Oni su bilo kod familije, a on je bio svagdje po najmovima, tu je svašta prošao. ‘68. ili ‘69. je otišao u Njemačku. I ovdje je stvorio bogatstvo i u taj vakat on je Fiću prodao i otišao u Njemačku. Bio je dobar majstor-metaloglodač“, kaže nam Pero Medić.

U Kreševskom Čeliku bio je šef alatnice, a u Njemačkoj je radio u tvornici medicinske opreme. Proizvodio je zubarska kliješta, pincete, sve što je kirurzima potrebno.

“Bio je štedljiv, možda i previše na sebi najviše. Otud i ta sredstva što su ostala. Znalo se za to da je njemu propala štednja, i da je ogroman novac ostao, a sad se došlo do ovih saznanja. Iza njega je ostao taj papir, testament. da pokloni selu, da ostane, on je govorio u amanet“, ističe Boro Medić.

Iako je u kolovozu obilježena godišnjica Ivićeve smrti, oko njegove kuće još uvijek je pokošeno, a cvijeće posađeno.

“Moja supruga se bori oko toga da to malo ljepše izgleda. Uživa u cvijeću, nije ni meni mrsko zaliti“, kaže nam Boro Medić.

Nije im to Ivić obećao, pa Vraničani nisu ni znali da će biti dio oporuke. To im je priopćio, kažu načelnik Kreševa Renato Pejak, koji je za N1 potvrdio da su sve pravne radnje oko priznanja testamenta završene.

Koliko je točno Ivo Medić ostavio novca svome selu u općini Kreševo nam nisu kazali. No prema onome što smo saznali ovdje u selu. radi se o mnogo novca čak i za njemačke prilike. Ako bi se preračunalo, moglo bi se reći da se radi o jednoj desetini godišnjeg proračuna općine Kreševo – općine koja nije siromašna.

Dnevnik.ba

15. siječanj 2022 19:29