StoryEditor
glavni ratni huškać

Ivo Komšić: Vučić se naoružao i podigao vojnu rezervu, a naši raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona

Piše desk  /  19.03.2022., 08:03h
Ivo Komšić sinoć je gostovao u Centralnom dnevniku na Face televiziji. Nisu izostale huškačke rečenice.

“Ako se uzdamo u snage EUFOR-a koje su ovdje treba napraviti protokol kako će se reagirati u slučaju napada na državu. Naši članovi Predsjedništva, ministri moraju napraviti protokol. Naš problem je politička neodgovornost; cijela Europa i svijet su nesigurni. Raketa koja je pala u Zagreb osvijestila je, podigla je sigurnost NATO-a na veću razinu, a naši sada raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona. Možda oni imaju neke garancije, ali neka nam kažu to. Ako imaju garancije da neće biti nikakvog sukoba, neka kažu tko je dao te garancije i koja je naša snaga ako nam bude napadnuta granica. Jedan puk OS, kada Dodik pozove, ode u Banju Luku. Vučić je podigao svoju rezervu – vojnu i policijsku, a mi je ni nemamo. Mi nemamo ništa. Vučić se naoružao, napunio svoje robne rezerve, svo njegovo naoružanje je ofenzivno, artiljerijsko, teško oružje. Sve to ima, plus ono što je od Rusije dobio gratis. Podigao je vojsku i rezerve. Od koga se on bran? Tko će napasti Srbiju?", upitao je jedan od vodećih ratnih huškača u BiH.

“Dodik je navodno za šest mjeseci odložio prijenos nadležnosti, a zapravo je odao tajnu svog dogovora s Rusijom – odcjepljenje. Rusi računaju da će završiti posao u Ukrajini za šest mjeseci, samo se ovaj izlajao. Dodik je pripremao javnost, ali negdje je to zaribalo. Kada je Dodik rekao: Pao je Ustav, pala je i država, mislim da je to bio signal, upozorenje da će se proglasiti samostalnost RS-a. To bi Srbija i Rusija odmah priznale, po modelu Donjecka i Luganska. Mi nemamo granicu na Drini; za noć mogu prijeći, ne mora biti ni rata. Mogu stati na nekoliko mjesta duž entitetske granice: Vraca, Kozija ćuprija… Mi smo očito na čekanju, a to će mnogo značiti od razrješenja situacije u Ukrajini", nastavio je.

“Našu sigurnosnu situaciju moramo procjenjivati prema izjavama ruskih dužnosnika. Kalabuhov je zaprijetio da će reagirati ako se BiH priključi NATO-u, a još u siječnju je rekao da Rusija ima pravo reagirati. Kalabuhov otvoreno negira genocid, ne priznaje visokog predstavnika. Možda smo mi paranoici, ali pogledajte reakcije stranaca. Veleposlanstvo Velike Britanije kaže: Opasne su prijetnje Kalabuhova. Stuart Peach kaže: Situacija u BiH je zabrinjavajuća. Stranci misle da su ovo prijetnje, a mi trebamo reći da je sve u redu? Ne trebamo praviti paniku, ali moramo biti pripremljeni na ono što bi oni mogli uraditi", zaključio je huškač Ivo Komšić.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 12:04