StoryEditor

Ivanić: Vjerujem da će BiH sljedeće godine dobiti status kandidata za članstvo u EU

Piše D  /  27.08.2018., 09:08h

Ivanić je za beogradsku Politiku, govoreći o izborima u BiH, rekao kako misli da će biti jako teško formirati institucije u Federaciji BiH poslije izbora, a time i na razini BiH.

- Suočit ćemo se s ozbiljnim problemom kada dođe do formiranja Doma naroda. Teško je predvidjeti što će se dogoditi - rekao je Ivanić.

Dodao je kako se RS u to ne treba miješati, niti može riješiti problem ili nekoga podržati. - Naše je poslije listopada biti spremni i čekati dogovor da se formiraju zajedničke institucije - rekao je Ivanić.

Upitan o novom izvešću o Srebrenici, Ivanić je rekao kako Vlada RS-a tvrdi da posjeduje nove činjenice i saznanja te onda, ako je tako, “nitko ne bi smio imati ništa protiv toga”.

Govoreći o usporedbi RS-a i Kosova, Ivanić je rekao kako to nije dobar pristup jer se Srbija onda jednoga odriče.

- Ako je Kosovo dio Srbije, onda Republika Srpska po toj logici ne može biti dio srpskog prostora. To nije dobar pristup - rekao je Ivanić.

Dodao je kako je svjestan da 90% ljudi želi neovisnost RS-a, ali treba spoznati realnost u kojoj Republika Srpska nema moćne saveznike u ostvarenju želje za neovisnošću.

- Tko bi nas podržao? Srbija voli Republiku Srpsku, ali je vodstvo Srbije jasno i glasno reklo kako neće uraditi ništa protiv integriteta daytonske BiH. I Rusija je čvrsto dala do znanja da stoji iza Daytona - rekao je Ivanić.

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 19:49