StoryEditor

Ivanić traži vojnike na proslavi, Dodik ne želi moliti Sarajevo za odobrenje

Piše D  /  28.12.2017., 08:12h

Odluka predsjednika RS-a Milorada Dodika o nesudjelovanju pripadnika Oružanih snaga BiH u programu obilježavanja entitetskog praznika, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, izazvala je jučer reakciju član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladena Ivanića.

On je pozvao Dodika da promijeni svoju odluku i omogući sudjelovanje srpskih vojnika u OS BiH na proslavi 9. siječnja - Dana Republike u Banjoj Luci. 

Osigurati sudjelovanje

- Treba izdržati ovu bitku i ne treba od pobjede praviti poraz. Pozivam predsjednika RS-a da i pripadnicima 3. pukovnije, jedine koja nosi grb Nemanjića i baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, omogući, kao i svima drugima, sudjelovati u obilježavanju 9. siječnja - izjavio je Ivanić. Ocijenivši to pitanjem “jedinstva i sadržaja”, Ivanić je pozvao Dodika da i pripadnicima OS BiH, “čestitim ljudima koji vole Republiku Srpsku, treba dati pravo i tu mogućnost, i to baš u inat zbog svih zahtjeva da se to ne dogodi”.

On tvrdi da je ove godine na njega već vršen pritisak da odustane od postrojavanja vojske u Banjoj Luci, što je prošle godine bio razlog za problematiziranje odgovornosti unutar lanca zapovijedanja OS BiH. - Predstavnici međunarodnih institucija i pojedini ljudi iz Sarajeva od mene su tražili da se to ne dogodi. Sve sam odbio i očekivao da će opet vojnici iz Treće (Republika Srpska) pukovnije biti prisutni na obilježavanju 9. siječnja - kazao je Ivanić optuživši Dodika da izlazi u susret svima ovima koji su to tražili, bošnjačkoj politici i jednom dijelu međunarodnih institucija koji to nisu htjeli.

Prošlogodišnje prijepore oko sudjelovanja pripadnika OS BiH u obilježavanju Dana RS-a Ivanić je nazvao bitkom u kojoj je Republika Srpska “pobijedila”. Zato je izrazio nadu da će predsjednik RS-a promijeniti trenutačni pristup ovom pitanju.

 Ja sam shvatio da oni nisu dobrodošli, a mislim da trebaju biti dobrodošli i uime jedinstva pozivam predsjednika da to omogući i ovim ljudima, a ja jamčim da ćemo u institucijama naći načina kako ćemo osigurati sudjelovanje pripadnika Treće (Republika Srpska) pukovnije na proslavi Dana RS-a - kazao je Ivanić.

Reakcije Bošnjaka

Na Dodikov odgovor nije se dugo čekalo. Poručio je Ivaniću kako nema problem s tim da pripadnici OS BiH sudjeluju u proslavi u Banjoj Luci, ali da on ne želi nikoga u Sarajevu moliti da omogući njihov dolazak.

- Neprihvatljivo je da Treća pješačka pukovnija bude u nekom kutu kao prošle godine, nevidljiva i postrojena u čast pojedinca, a ne uime Republike Srpske - rekao je Dodik.

Ustvrdio je da RS slavi 9. siječnja i ne inati se bilo kome, pa ni međunarodnoj zajednici ni političkom Sarajevu te da stoga svoju proslavu želi organizirati na način prihvatljiv prazniku koji proslavlja i s ljudima čija nazočnost neće i ne može biti osporavana. Međutim, bez obzira na ulogu OS BiH u proslavi, izvjesno je da će masovno obilježavanje Dana RS-a izazvati lavinu negativnih reakcija bošnjačke politike, pa i dijela međunarodne zajednice. 

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 10:33