StoryEditor

Ivanić: Pa 40 bivši boraca Vojske RS bez problema bi "riješilo" 40 britanskih vojnika

Piše D  /  13.06.2018., 11:06h

Izjavio je to u intervjuu za Vijesti.ba srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te dodao kako kako će zbog toga svaka tema o preuređenju BiH dovesti do unutrašnjih sukoba kao i da je vrlo jasno da se oko toga ne može postići dogovor.

Kazao je i kako je njegov najveći uspjeh u posljednje četiri godine to što RS niti u jednom trenutku nije bila ničim ugrožena.

"Moj cilj je da BiH, ovakva kakva je zamišljena Daytonskim sporazumom, može funkcionirati i da stvari oko kojih različito gledamo, ostavimo po strani, te da stvorimo stabilne uvjete, kao i da se bavimo temama koje su nam zajedničke i oko kojih je moguće postići dogovor", istaknuo je.

Kaže i kako treba prihvatiti ono što je dogovoreno, s čim smo naučili živjeti zadnjih 20 godina, te da razlike  treba ostaviti po strani.

"Uvjeren sam da je to jedina dobitna kombinacija za mir i stabilnost, te normalan razvoj, do čega mi je jako stalo. Smatram da moramo stvoriti sve moguće uvjete da naša djeca ovdje ostanu, a to je moguće ako smo u stabilnoj situaciji, ako nemamo sukoba i ako se bavimo stvarima od kojih se živi", rekao je Ivanić.

Osvrnuo se i na najavljeni dolazak 40 britanskih vojnika u BiH koji bi trebali pojačati EUFOR.

"Evidentno je da nekim svojim potezima EUFOR i međunarodne institucije idu na ruku Dodiku. To je slučaj i sa pričom o 40 britanskih vojnika koji sada dolaze. Mislim da je to potpuno nepotrebna priča. S druge strane, ako se taj moćni SNSD prepao 40 vojnika, onda je SNSD slabiji nego što i sam mislim. Strah od 40 vojnika, prevelika galama koju su digli, pokazuje da su potpuno nesigurni. Jadna je RS ako je može ugroziti 40 vojnika. RS je puno jača. Uvjeravam Vas da bi u bilo kakvom sukobu, 40 bivših boraca Vojske RS bez problema, riješilo sve probleme sa tih 40 vojnika", rekao je Ivanić.

Kaže i kako ima korektan odnos s Draganom Čovićem.

"Međutim, politička bliskost HDZ-a BiH i SNSD-a daleko je veća i ključna odgovornost se ipak krije u tom odnosu", dodao je.

Korektnim ocjenjuje i svoj odnos s Izetbegovićem te ne očekuje nikakve velike, spektakularne poteze do izbora.

"Mislim da su ključne šanse propuštene godinu ili dvije ranije. Nepotrebno je napravljen negativni ambijent još od preglasavanja povodom popisa stanovništva, koje se pokazalo potpuno iracionalnim, preko nepotrebnog osporavanja 9. siječnja od čega nitko nije imao nikakvu korist, do vaninstitucionalnog djelovanja povodom pokušaja obnove tužbe protiv Srbije. Sve to su bile stvari koje nisu imale nikakav efekat, ali su proizvele negativne posljedice. Dakle, korektno surađujemo, ali ne očekujem nikakve spektakularne pomake, pogotovo ne do kraja ovog mandata", istaknuo je srpski član Predsjedništva BiH.

Naveo je i kako smatra kako će naredne četiri godine odnos Bošnjaka i Hrvata u FBiH ostati glavna tema.

"Tu i dalje nema spremnosti za kompromis i mislim da će se i dalje ići na rješenje ‘ili - ili‘. Dakle, ili će biti rješenje koje je prihvatljivo Bošnjacima, a neprihvatljivo Hrvatima ili će biti rješenje koje je prihvatljivo Hrvatima, a neprihvatljivo Bošnjacima. To znači da ćemo ući u ozbiljnu krizu. Prema mojem mišljenju, to sve nije dobro za BiH. Da bi se stvari rješavale, potrebna je spremnost na kompromis. Nažalost, u ovom trenutku ne vidim puno ljudi koji kompromis vide kao svoju ključnu karakteristiku", rekao je Ivanić.

R.I. / Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:35