StoryEditor

Ivanić: Očekujem "eksploziju sukoba" ako Inzko nametne odluku

Piše D  /  10.03.2018., 01:03h

Ivanić je naveo da je situacija u vezi sa Izbornim zakonom BiH teža nego što to javnost razumije, te da je zbog dva koncepta, koja su isključiva, teško doći do srednjeg rješenja.

- Ako oni Mostar ne mogu riješiti tolike godine, onda je rješenje zakona ravno utopiji. A izjava Valenina Inzka da će čekati do kraja aprila ili maja je amnestiranje partija od dogovaranja - rekao je Ivanić za "Politiku".

Kada je riječ o granici BiH sa Srbijom, Ivanić smatra da bi razmjena teritorije oko Rudog trebalo da bude korisna za BiH, ali da o tom pitanju BiH nema stav.

- Nisam siguran da postoji spremnost da se te stvari otvore, a to bi bilo značajno za BiH i pomoglo bi nam da riješimo teži problem granica sa Hrvatskom, na moru i kod Kostajnice - naveo je Ivanić.

Ivanić smatra da je pitanje granica bolje sada rješavati, nego kada se nepotrebno budu zakomplikovale pozicije, a da je za priču o arbitraži rano i da ima još dosta prostora za dogovor.

On je naveo da je BiH trenutno nema stav ni o prijedlogu Beograda u vezi sa korištenjem zemljišta oko hidrocentrala u Malom Zvorniku zbog eventualnih popravki, ali da insistira na razgovorima.

Ivanić je istakao da se stiče utisak da je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović blizak tome, a da član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović još nije, iako Beograd ima korektan prijedlog.

- Ako BiH nije zadovoljna ponudom, mogla je da kaže šta zahtjeva, ali nije, jer se unutar bošnjačkih struktura to doživljava kao pitanje suvereniteta. Napravljen je osjećaj da BiH nešto daje, iako nije tako - rekao je Ivanić.

Komentarišući nedavno održanu trilateralu BiH-Srbija-Hrvatska u Mostaru, Ivanić je rekao da se pominjao moratorijum na zapaljive izjave, ali da je to ostalo neusaglašeno, te da vjeruje da će se o tome razgovarati na sljedećem sastanku.

On je naveo da su razgovori bili veoma direktni i otvoreni, da je otvoren ogroman broj tema, te da vjeruje da će prve efekte o mostu u Gradišci imati za petnaestak dana.

Govoreći o auto-putu Beograd-Sarajevo, Ivanić je ocijenio da je najbolje rješenje da ide u dva pravca, preko Tuzle i preko Višegrada, te da Turska, kao zainteresovana strana, treba da razgovara sa entitetskim vlastima o modalitetima izgradnje tih pravaca.

Govoreći o nedavno posjeti Kosovu, Ivanić je rekao da sigurnosni uvjeti nisu teški kao ranije, ali nije želio da govori o značaju koju bi za Srbe donijela zajednica srpskih općina, jer smatra da političari iz RS-a i BiH ne treba previše da se upliću u te odnose.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 11:26