StoryEditor

Ivancov: Visokom predstavniku u BiH je odzvonilo!

Piše D  /  22.05.2020., 08:05h

Ivancov kaže "da je apsurdno da se BiH i dalje nalazi pod promatranjem visokog predstavnika, koji se postavlja iznad demokratski izabranih institucija".

"Kritike na njegov račun ne upućujemo samo mi, već i mnoge političke snage u BiH koje pokazuju snažno nezadovoljstvo zbog ponašanja visokog predstavnika i zalažu se za ukidanje njegove funkcije", rekao je Ivancov za "Rusku gazzetu".

On je poručio "da postojanje visokog predstavnika nema praktični smisao, budući da u zemlji odavno vlada mir i stabilnost, BiH se odavno već pokazala kao odgovoran i poštovan član međunarodne zajednice, bila je i izabrana članica Vijeća sigurnosti UN, predsjedavala je Komitetu ministara Vijeća Europe".

Ivancov tvrdi da će se "situacija u BiH promijeniti nabolje onda kada budu stvoreni uvjeti da se svi narodi osjećaju u svojoj zemlji kao kod kuće, umjesto što su podvrgnuti konstantnom presingu samo zbog toga što imaju svoje mišljenje o bilo kom važnom pitanju".

On je uvjeren da je budućnost BiH u ravni ostvarivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u onom obliku u kojem je potpisan 1995. godine.

"Tamo su predviđeni potrebni mehanizmi radi osiguravanja balansa snaga svih naroda u BiH i njena dva entiteta, zato je prosto neophodno njihovo poštovanje. Nekome se takav sistem može učiniti glomaznim i neefikasnim, ali je potpuno funkcionalan, a za ovdašnje prilike je krajnje nezamjenjiv", ističe Ivancov.

On navodi da je "čeprkanje po Ustavu BiH otvaranje Pandorine kutije" čije posljedice mogu biti nekontrolirane i opasne i da zato nema potrebe za ‘Daytonom dva‘".

"Vjerojatno treba razjasniti kako postepeno `zatvoriti` anekse mirovnog sporazuma kojih ima 12, a koji reguliraju različite aspekte osiguravanja mira u zemlji. Na primjer, smatramo da je visokom predstavniku u BiH, čiji je mandat propisan u aneksu 10, odzvonilo. Bilo bi veoma simbolično, lijepo i korisno da se taj aneks zatvori taman uoči 25 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma u prosincu. Time se potvrđuje status BiH kao suverene i nezavisne zemlje, gdje odgovornost za situaciju u zemlji pada isključivo na njene narode", kaže Ivancov.

On smatra da "takav stav sva tri naroda mora biti polazna točka za povlačenje mehanizma vanjskog protektorata, inače će u protivnom to već dobiti karakter kolonijalne uprave", prenosi Srna.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 23:50