StoryEditor

Ivancov: Inzko je smetnja postizanju kompromisa u BiH

Piše D  /  29.02.2020., 10:02h

"Smatramo da sva unutarnja pitanja BiH, a to se tiče odnosa između entiteta, političkih opcija i stranaka u zemlji, trebaju biti rješavana između samih strana unutar zemlje", kazao je Ivancov za Glas Srpske komentirajući Inzkovu poruku dužnosnicima RS-a da su prešli "crvenu liniju" i da nije isključena mogućnost da će iskoristiti bonske ovlasti i posegnuti za smjenama.

Ivancov je mišljenja da mnoge današnje probleme, kao i one koji su se zbivali ranije i doveli su do trenutne situacije, treba rješavati kompromisom strana i snaga unutar zemlje.

Veleposlanik Ruske Federacije u BiH kaže da je sasvim prirodno i logično da građani i narodi BiH trebaju rješavati svoje probleme sami, bez bilo čijeg utjecaja sa strane.

O mogućnosti da iz Ustavnog suda BiH odu stranci i prepuste donošenje odluka domaćim pravnicima, Ivancov je rekao da nitko ne negira da je BiH neovisna i suverena država, članica većeg broja ključnih međunarodnih organizacija, koja teži postati članica Europske unije.

"Jedan od tih prioriteta i kriterija neophodnih za člantvo u EU jest vladavina prava. Jedna od preporuka njemačkog noavisnog pravnog eksperta Volfganga Pribea u tom kontekstu jest povlačenje međunarodnih sudaa iz Ustavnog suda BiH", istaknuo je Ivancov.

Za političku situaciju u BiH Ivancov je rekao da je složena i napregnuta, ali da to ne treba dodatno dramatizirati, već treba tražiti rješenja za ova otvorena pitanja putem kompromisa i dijaloga između unutarnjih strana.

"Sve to treba raditi na osnovuitemeljnih principa Daytonskog sporazuma, ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i širokih ovlasti dva entiteta, uz poštovanje suvereniteta i integriteta BiH. To treba raditi na osnovi demokratskih procedura i postupaka koji su propisani u Ustavu BiH", zaključio je Ivancov.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 05:50