Article_Top_970x250

Ivancov: BiH ne treba biti u NATO-u, pokušavaju narušiti ravnotežu između tri konstitutivna naroda

ruski veleposlanik u bih

Ivancov: BiH ne treba biti u NATO-u, pokušavaju narušiti ravnotežu između tri konstitutivna naroda

srp 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Peter Ivancov poručio je kako se vlada njegove zemlje odlučno protivi širenju NATO-a na područje zapadnog Balkana jer taj savez smatra "agresivnim blokom".

U autorskom tekstu koji je objavio banjolučki list Glas Srpske, blizak režimu Milorada Dodika, ruski je veleposlanik otvoreno kazao kako Moskva nastoji razvijati što bolje odnose s Republikom Srpskom, ali je ustvrdio kako to ne čini na štetu nekog drugog u BiH, a zapadne saveznike, prije svega SAD, optužio je kako pokušavaju revidirati Daytonski sporazum i time narušiti ravnotežu između dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Potvrdivši kako je Rusija protiv toga da BiH postane članica NATO-a Ivancov se kao na dodatni argument za to pozvao i na činjenicu da o tome nema pune suglasnosti unutar same BiH jer se približavanju savezu protive vlasti RS-a.

Zbog blokada iz RS-a BiH je tek prošle godine države uspjela dobiti aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u i to nakon čekanja koje je potrajalo gotovo deset godina, koliko su vlasti u Banjoj Luci odbijale dopustiti uknjižbu vojne imovine na državu.

"Agresivni vojno-politički blok"

U RS-u su u tim blokadama imali punu potporu Rusije, a veleposlanik Ivancov sada je NATO okvalificirao kao "agresivni vojno-politički blok koji stvara podjele u Europi i podriva općeeuropsku stabilnost i sigurnost".

Ciljajući na publiku iz reda bosanskih Srba ruski je veleposlanik poručio kako je NATO iz svojih egoističnih političkih interesa, kršeći međunarodno pravo, bombardirao gradove te osiromašenim uranijem kontaminirao Balkan.

"Pokušaji da se 'progura' integracija BiH u NATO kojima se podrivaju temelji funkcioniranja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima dovode u pitanje sigurnost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja-jamaca mirovnog sporazuma ima pravo i obvezu na to ukazati i raditi u korist bezuvjetnog pridržavanja daytonskih načela", napisao je Ivancov, prenosi Hina.

Dnevnik.ba