Article_Top_970x250

Ivan Vukadin: Svoji na svom ćemo biti u trećem entitetu, to je cilj našeg političkog djelovanja

IX. zasjedanje HNS-a

Ivan Vukadin: Svoji na svom ćemo biti u trećem entitetu, to je cilj našeg političkog djelovanja

lip 04, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ivan Vukadin je u svojem govori na IX. zasjedanju HNS-a rekao kako iskazuje ponos i zadovoljstvo što je kao predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka postao članom HNS-a.

"To je za nas obveza prema hrvatskom narodu za čija se prava borimo. Hrvatski narod se osjeća majoriziranim i napuštenim, zbog iskustva nepravde u državi koju je na referendumu prvi potvrdio kao svoju. HNS je osnovan kako bismo to spriječili, kako bismo se borili za prava hrvatskog naroda. Krajnje je vrijeme da to shvatimo i opravdamo povjerenje koje nam narod daje. Cilj nam je osigurati trajnu ravnopravnost hrvatskog naroda i to mora biti naš zajednički cilj. Neki koraci u tom smjeru su i napravljeni", rekao je Vukadin.

Jedan od korak je i izmjena Izbornog zakona. No time, pojasnio je, neće se riješiti institucionalna neravnopravnost. Hrvati jedini nemaju svoju federalnu jedinici pa čak ne smiju ni reći da im je to cilj. 

"Druga dva naroda pak to otvoreno traže. Jedni otvoreno traže građansku BiH a drugi govore o komadanju BiH. Ta dva cilja vode BiH u raspad i sukobe. Za to vrijeme se hrvatski cilj kroz federalizaciju predstavlja kao nerealan ili neprihvatljiv. Zar to nije nelogični i podmukli bezobrazluk. No, druga dva naroda samo javno kazuju svoje ciljeve, dok mi još uvijek nemamo snage reći da je naš cilj očuvanje BiH kroz tri federalne jedinice."

Podsjetio je na primjer Hrvatske, Slovenije ili Kosova i tvrdnje kako je njihova samostalnost nerealna. 

"Da je Tuđman mislio o tomu što je nerealno, nikad ne bismo imali Hrvatsku. No, oni su vjerovali u slobodu i borili se za nju. Jedan od značajnijih koraka je i tomislavgradska deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH. Kvazigrađansko uređenje vodi u sukobe, fašizaciju i nacionalislamizam jednog naroda. Najbolji put za BiH je federalizacija po europskim standardima gdje će hrvatski entitet biti dio tronžca i jamac opstojnosti", istaknuo je Vukadin.

Borba za hrvatski entitet, istaknuo je, nezaobilazna je točka djelovanja Hrvatskog nacionalnog pomaka. 

"Možda mi to nećemo ostvariti, ali hoće naša djeca i unuci. Pomak je treći entitet proglasio ciljem svoga političkog djelovanja. Svoji na svome bez diskriminacije znači tri entiteta za tri naroda", zaključio je Vukadin.

J.G. / Dnevnik.ba