StoryEditor

Ivan Musa: Plenković te umirovljenike nije nazvao pravim imenom

Piše D  /  14.12.2018., 11:12h

Šta može biti rezultat Deklaracije u Saboru, koja je njena svrha?

Može biti jedan daljnji poticaj na razgovore oko razrješenja hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini i aktivnije sudjelovanje međunarodne zajednice u tom smjeru. Deklaracija se u svome sadržaju ni na koji način ne upliće u unutarnja pitanja u BiH. Ne stoje kritike koje se mogu čuti u pojedinim medijima.

Može li Sabor Hrvatske pozivati na mijenjanje Ustava Bosne i Hercegovine?

Pitanje je može li američki State Department, koji je isto tako potpisnik Daytona, tražiti provođenje odluka u BiH. Republika Hrvatska je potpisnica i supotpisnica Daytonskog i Washingtonskog sporazuma. Na kraju krajeva i Ustav Hrvatske obavezuje na daljnu brigu o Hrvatima izvan Hrvatske. Ne vidim zašto netko smatra da je loše što susjedna zemlja, koja je veliki prijatelj BiH, poziva na rješavanje problema. Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja od Hrvatske.

Danas je glasanje u Saboru? Hoće li Deklaracija imati dovoljnu podršku?

Deklaracija poziva da se potaknu razgovori. Ona je više poticanje Hrvatske na financijsko ulaganje u BiH. Ako je to miješanje u unutarnje stvari, onda ne znam što je to miješanje. Deklaracija će dobiti dovoljno ruku. Bitno je da se progovori o položaju Hrvata u BiH, da je itekako izmijenjen Washingtonski i Daytonski sprazum i to je promijenjeno na štetu Hrvata Bosne i Hercegovine.

Je li Hrvatska uspjela uvjeriti Europsku uniju u svoje stajalište? Premijer Andrej Plenković je prije nekoliko dana rekao da su prvi put neki izrazili razumijevanje za Hrvate u BiH. S druge strane, bivši visoki predstavnici su uputili pismo u koje su skrenuli pažnju na presudu u slučaju Ljubić, pri čemu im je Plenković poručio, prilično nediplomatski, da su umirovljenici?

Da kažem nešto oko te trojice umirovljenika, Plenković ih nije nazvao pravim imenom, onako kako bi ih ja nazvao. Oni su krivci za ovakva događanja u BiH. Oni su donijeli neustavne odluke da mi sad u Mostaru ne možemo imati izbore. I ova odluka oko koje se najviše sporimo je proizvod tih predstavnika.

Imamo odgovor drugog visokog predstavnika, gospodina Miroslava Lajčaka, koji je na drugačiji način kazao u odnosu na ove umirovljenike. Oni su postavljeni kako i ovo "skakutalo", gospodin Petritsch. Što on radi i što on zagovara i što priča u određenim intervalima? Priča nekakve nebuloze.

Hrvatska će nastavit u Europskoj uniji prikazivati realno stanje u Bosni i Hercegovini.

Koliko savez Čović - Dodik pomaže u ovom trenutku?

Postoji partnerstvo. Koliko znam da je HDZ BiH ponudio strateško partnerstvo i SDA, oni su to odbili. Sasvim sigurno da SDA i HDZ trebaju doći do jednog rješenja kroz razgovor. Izbori su prošli, bilo je loše i bilo je grubo. Treba nastaviti pričati i voditi ovu zemlju u bolje sutra. Bivša dražava nam je nastradala zbog nerješavanja nacionalnih pitanja. Nadam se da ima dovoljno mudrosti u bošnjačkom i hrvatskom narodu da se ovo razriješi i da ova država napokon bude najveće gradilište, kako su najavljivali, u Europi, prenosi N1.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:00