StoryEditor
novo ime

Ivan Anušić novi ministar obrane Republike Hrvatske

Piše fena  /  13.11.2023., 16:23h

Kandidat za novog ministra obrane Republike Hrvatske (RH) je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji će naslijediti Marija Banožića, smijenjenog nakon što je skrivio prometnu nesreću s poginulom osobom, objavio je hrvatski premijer Andrej Plenković poslije konzultacija u Banskim dvorima u ponedjeljak.

Hrvatski premijer ocijenio je kako će Ivan Anušić, kojega će Hrvatskome saboru predložiti da ga potvrdi za potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra obrane, tu dužnost obavljati vrlo kvalitetno.

Prema proceduri, Anušić se treba predstaviti nadležnom saborskom Odboru za obranu, a prema Plenkovićevim riječima to bi trebalo biti u srijedu, a kako je glasovanje na plenarnoj sjednici predviđeno za četvrtak, hrvatski premijer očekuje da će se o Anušiću glasati već u četvrtak.

Anušić je aktualni župan Osječko-baranjske županije, a na tom bi ga mjestu, rekao je Plenković, trebao zamijeniti jedan od njegovih sadašnjih zamjenika - Mato Lukić.

Anušić je i potpredsjednik HDZ-a, a Plenković je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, na kojoj je izvijestio o svojoj odluci, istaknuo da je Anušić dobio konsenzualnu podršku članova stranke te parlamentarne većine, prenosi Hina.

Plenković jer  podsjetio na dijelove Anušićeve biografije (župan, prije toga načelnik općine Antunova, dragovoljac Domovinskog rata i jedan od četvoro potpredsjednika HDZ-a).

"Vjerujem da će Ivan Anušić vrlo kvalitetno obavljati dužnost ministra odbrane do kraja mandata ove naše druge Vlade. On je naravno na tu ponudu odmah i pristao i spreman je pripremiti se za saslušanje na nadležnom saborskom odboru u srijedu", rekao je premijer Plenoković.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:53