Article_Top_970x250

Italija zabranila da brod s 54 migranta uplovi na otok Lampedusu

ilegalne migracije

Italija zabranila da brod s 54 migranta uplovi na otok Lampedusu

srp 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Talijanska humanitarna grupa kojoj je zabranjeno da brod uplovi na otok Lampedusu saopćila je u petak kako odbija da prebaci 54 spašena migranta na Maltu zbog velike daljine i zbog psihičkog stanja onih koji se nalaze na brodu.

Humanitarna grupa Spašavanje ljudi Mediterana objavila je u tweetu da je brodu koji se nalazio kod najjužnijeg talijanskog otoka Lampeduse u neposrednoj blizini talijanskih teritorijalnih voda zabranjeno uplovljavanje u talijanske luke. Migranti su u četvrtak spašeni iz gumenog čamca kod libijske obale.

Ta nevladina organizacija priopćila je da je dekret talijanske vlade nelegitiman jer se ne može primjeniti na ljude spašene na moru i zbog toga što Italija ne može zabraniti brodu koji plovi pod talijanskom zastavom ulazak u njene vode. 

Malta je priopćila da će prihvatiti migrante u sporazumu s Italijom. Sporazum koji je objavila Malta u četvrtak navečer izgleda ima za cilj izbjeći dvadesetprvi spor otkako je talijanska populistička vlada  počela zabranjivati pristup svakoj svojoj luci za humanitarne grupe koje spašavaju migrante na moru.

Italija insistira da bi libijska obalna straža mogla intervenirati i vraćati ljude u Libiju, u inicijativi za koju nevladine organizacije tvrde da krši pomorsko pravo jer Libija nije sigurna zemlja, što je i potvrđeno zračnim udarom po migrantskom centru u ovom tjednu u kome su ubijeni deseci ljudi. 

Talijanske vlasti tvrde da brodovi ohrabruju krijumčare ljudima i da je Italija nepravedno pritisnuta bremenom migranata koji dolaze iz sjeverne Afrike prema Europi.

Nova drama na moru uslijedila je nakon 17-dnevnog sporenja između Italije i njemačkog spasilačkog broda koji je okončan  kada je kapetanica njemačkog broda usprkosila naređenjima talijanskih vlasti i uplovila je najveću luku na Lampedusi, prenosi Associated Press.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250