StoryEditor

Italija proglasila jednogodišnje izvanredno stanje u Genovi

Piše D  /  15.08.2018., 08:08h

Talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je u srijedu da uvodi "izvanredno stanje u trajanju od 12 mjeseci u Genovi gdje se u utorak vijadukt srušio i usmrtio 42 osobe, prema zadnjim podacima, prenosi večernji.hr.

"Čuli smo zahtjev predsjednika regije i proglasili izvanredno stanje u trajanju 12 mjeseci", izjavio je Conte novinarima nakon izvanrednog sastanka vlade u Genovi.

"Izdvojili smo za prve intervencije 5 milijuna eura iz nacionalnog centra za izvanredna stanja", rekao je. "To je prva mjera vlade nakon tragedije", dodao je premijer. Kazao je i da će proglasiti nacionalni dan žalosti koji će biti na dan pogreba žrtava. 

Vijadukt bio ključni prometni pravac u gradu

Podsjetimo, vijadukt se urušio u utorak tijekom nevremena. Gotovo 240 vatrogasaca pretraživalo je cijelu noć ruševine uz pomoć pasa tragača ne bi pronašli preživjele.

Nekih 30 do 35 automobila i tri kamiona palo je s visine od 45 metara kada se vijadukt Morandi, koji mještani zovu Bruklinski most, urušio. Vijadukt se nalazi iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta. Bio je ključan prometni pravac u gradu povezujući ceste koje idu prema Francuskoj i Milanu.

"Ljudi koji žive u Genovi voze se preko tog vijadukta nekoliko puta na dan", rekao je zamjenik ministra za infrastrukturu i promet Edoardo Rixi, koji je podrijetlom iz Genove.

Premijer Giuseppe Conte, koji je u utorak prekinuo ljetovanje kako bi obišao mjesto nesreće, napisao je na Facebooku da je doživio "najduži i najteži dan kao premijer". Obećao je da će se provesti provjera stanja talijanske cestovne infrastrukture kako se ovakva tragedija ne bi ponovila.

Dnevnik.ba

 

04. svibanj 2024 20:33