StoryEditor
"gradimo partnerstva"

Italija na afričkoj turneji našla zamjene za ruski plin

Piše Fena  /  22.04.2022., 13:45h
Italija se etički zalaže za "skori" prestanak kupovine ruskog plina jer putem plaćanja financira rat u Ukrajini, naglasio je Cingolani, najavljujući da Italiji više neće trebati ruski plin u roku od 18 mjeseci.

Dužnosnici Italije priopćili su da će se ta zemlja opskrbljivati plinom iz Demokratske Republike Kongo i Angole.

Italija želi prestati kupovati ruski plin  u narednih 18 mjeseci. Ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio kazao je da Italija "gradi mnoga partnerstva s prijateljskim zemljama".

Talijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani opisao je ovisnost Evrope od ruskom plinu kao veliku geopolitičku grešku.

Italija se etički zalaže za "skori" prestanak kupovine ruskog plina jer putem plaćanja financira rat u Ukrajini, naglasio je Cingolani, najavljujući da Italiji više neće trebati ruski plin u roku od 18 mjeseci.

"U drugoj polovini sljedeće godine zaista ćemo postati gotovo potpuno neovisni", rekao je Cingoalni.

Ruska energetska kompanija Gazprom isporučuje Italiji oko 29 milijardi kubnih metara plina godišnje, pokrivajući oko 45 posto potreba Italije.

"Vrlo brzo diverzificiramo naše resurse," pojasnio je Cingoalni, koji je u dvodnevnom posjetu Angoli i DR Kongu s ministrom vanjskih poslova Luigi Di Maijem.

Italija je jučer potpisala sporazum s DR Kongom o povećanju isporuke plina.

"Glavni cilj Italije je da smanji ovisnost od ruskom plinu, tako da zaključujemo nove sporazume. Današnjim potpisivanjem završena je vrlo važna misija talijanske Vlade u regiji", rekao je Di Maio nakon potpisivanja sporazuma.

Talijanski energetski gigant Eni najavio je da će prema sporazumu opskrba tečnim plinom (LNG) iz DR Konga biti povećana 2023. godine, s godišnjim kapacitetom isporuke od 4,5 milijardi kubnih metara plina.

Italija je u srijedu potpisala sličan sporazum s Angolom. Dva izvora bliska tom događaju izjavila su da se očekuje da će ugovor osigurati 1 do 1,5 milijardi kubnih metara plina.

Italija je također potpisala slične sporazume s Alžirom i Egiptom.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:28