StoryEditor

Italija ide prema krahu vlade i krizi s nepredvidivim ishodom

Piše D  /  20.08.2019., 10:08h

Populistička koalicija koja je na vlasti u Italiji 14 mjeseci čini se da bi mogla u utorak konačno krahirati nakon višemjesečnih sukoba i zastoja utirući put za "nepredvidiv" ishod.

Premijer Giuseppe Conte trebao bi govoriti u Senatu u 15 sati, dva tjedna nakon što je njegov zamjenik Matteo Salvini neočekivano dao do znanja da želi srušiti vladu.

Conte će, očekuje se, braniti svoju vladu i uzvratiti Salviniju i tada se suočiti s glasanjem o povjerenju ili spontano podnijeti ostavku predsjedniku Sergiu Mattarelli.

Prema mišljenju analitičara Barclays Bank Fabia Foisa, "taj korak će službeno potaknuti jednu od najnepredvidljivijih kriza vlade u modernoj talijanskoj povijesti".

Salvinijeva prvotna ideja  bili su prijevremeni izbori. Kao čelnik ekstremno desne Lige, koja vodi u anketama, mogao je očekivati pobjedu na izborima i premijersku poziciju.

Uz Salvinija, obožavatelja autoritarnih vladara poput ruskog predsjednika Vladimira Putina i mađarskoga premijera Viktora Orbana, bivšeg zagovornika izlaska iz EU,  Italija bi i dalje skretala udesno.

Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasovanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija.

Ljutit, Matteo Salvini je u nedjelju navečer pozvao pristaše da prosvjeduju protiv takve mogućnosti.

"Mirno ćemo izaći na ulicu", upozorio je na skupu rekavši da će M5S i PD kojemu je na čelu bivši premijer Matteo Renzi moći sastaviti koaliciju samo "preko njega mrtvog".

Kad Conte da ostavku, očekuje se da će Mattarella održati konzultacije s čelnicima političkih stranaka kako bi se vidjelo može li biti formirana alternativna vlada ili su prijevremeni izbori jedino rješenje postojeće krize, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:01