StoryEditor
sastanak s Lukašenkom

ISW: "Putinovo jučerašnje ponašanje pokazuje da je zabrinut"

Piše desk  /  24.07.2023., 08:26h

Ruski predsjednik Vladimir Putin učinio je nekoliko značajnih simboličnih gesta tijekom jučerašnjeg sastanka s Aleksandrom Lukašenkom, objavio je Institut za proučavanje rata u svom najnovijem izvješću.

Putin je odveo Lukašenka u posjet Kronstadtu u Sankt-Peterburgu – povijesno značajnoj tvrđavi gdje su ruski vojnici i mornari početkom 1921. vodili neuspješnu antiboljševičku pobunu koju je sovjetska vlada u konačnici ugušila.

Sastanak je, prema institutu, sugerirao da je Putin "nastojao projicirati moć i povjerenje u vlastitu nadmoć" nad frakcijom koja je povezana s Jevgenijem Prigožinom i koja se nalazi u St. Peterburgu. Putin i Lukašenko obišli su Kronstadt s guvernerom Sankt-Peterburga Aleksandrom Beglovim i mlađom kćeri ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua Ksenijom.

"I Beglov i Šojgu su osobni neprijatelji Prigožina, a Putinov javni sastanak s Beglovom, Šojguovom kćeri i Lukašenkom na povijesnim temeljima neuspjele pobune u Kronstadtu gotovo je sigurno imao za cilj signalizirati nadmoć Putina i njegovih lojalnih kadrova nakon Prigožinove oružane pobune", rekao je ISW.

Analitičari su primijetili da se Putin također potrudio fotografirati s mnoštvom lokalnih ruskih građana, uključujući djecu, dok je bio u Kronstadtu, "vjerojatno kako bi se predstavio kao popularan i voljen vođa među ruskim narodom". "Ove simbolične geste pokazuju da je Putin zabrinut zbog svoje percipirane popularnosti, sigurnosti svog režima i niza frakcija koje se natječu za vlast unutar visokih ešalona ruske uprave", zaključio je ISW.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 18:29