Article_Top_970x250

Istražni zatvor za desetoricu uhićenih, Kovačević bacao mobitele u Savu

afera "janaf"

Istražni zatvor za desetoricu uhićenih, Kovačević bacao mobitele u Savu

ruj 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Novi list

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi JANAF zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sudac istrage je odbio, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Jedna osumnjičena osoba nakon ispitivanja u četvrtak navečer puštena je da se brani sa slobode.

Uz direktora JANAF-a, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu JANAF-a i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Na upit jesu li osumnjičeni dobili informaciju o pokretanju cijelog procesa, Petekov branitelj Veljko Miljević je kazao da je on preuzeo obranu i da ne zna za takvu informaciju.

"To se dogodilo u puno postupaka do sada, ali to zadnji znaju branitelji. Ali je vrlo lako ustanoviti u predmetima u kojima određeni stupanj važnosti i tajnosti, tko može znati za predmet, a tko ne može. Tih ljudi nema previše", kazao je Miljević.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

USKOK je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

USKOK je istragu u aferi JANAF u petak proširio na HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića nakon što im je Sabor ukinuo imunitet s obzirom na to da su obojica i saborski zastupnici.

Grgić je oko 15 sati uhićen u Novoj Gradiški, a nakon pretresa doma i drugih prostorija prenoćit će u sjedište policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama.

Njegov suosumnjičenik Barišić, uhićen je ranije u petak kada je sam, nakon odluke o skidanju zastupničkog imuniteta, došao u sjedište PNUSKOK-a.

Tužiteljstvo će za Barišića i Grgića također tražiti istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage odlučivat će o pritvoru za Barišića i Grgića u subotu ujutro, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Kovačević bacao mobitele

Predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević dobio je informaciju da se protiv njega provodi istraga u trenutku kada su već bili izdani nalozi za pretres, dan uoči planiranog uhićenja. Prema izvorima bliskima istrazi, Kovačević se u srijedu ponašao posve uobičajeno i držao se rutine.

No, poslijepodne se to promijenilo. Istražitelji koji su ga cijelo vrijeme držali "na oku" najprije su, kako piše Jutarnji list, uočili da je kod njega potpuno zamrla telefonska komunikacija, a ponašanje mu je postalo jako hektično. Užurbano se autom vozio s jedne adrese na drugu po Zagrebu i okolici. Istražitelji su primijetili da je iz stana nosio određene stvari, sjeo bi u auto i odvezao se na drugo mjesto, gdje je te stvari pospremao.

Zbog svega toga policija je zaključila da je Kovačević doznao da mu se sprema uhićenje te da pokušava sakriti materijale za koje smatra da bi ga mogli kompromitirati. Posumnjalo se da želi skloniti i "na sigurno" pospremiti gotov novac.

Automobilom se zaputio prema izlazu iz Zagreba u smjeru Slovenije pa je policija hitno osigurala granične prijelaze da im ne bi pobjegao preko granice, te se naknadno, zaobilaznim putem, prebacio u BiH. No, čini se da mu to ipak nije bila namjera. Ono što mu je svakako bila namjera, kako je potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, jest da se riješi mobilnih uređaja. Prema jednoj varijanti, dok je automobilom prelazio jedan most preko Save, usporio je vožnju i kroz prozor bacio mobitele u Savu. Prema drugoj varijanti, zaustavio se kod savskog nasipa te je pješice otišao do obale i bacio mobitele u rijeku.

U svakom slučaju, policijska pratnja je zapazila odbacivanje te je alarmirala nadređene koji su odmah poslali ronioce. Oni su došli vrlo brzo te u kratkom roku uspjeli pronaći odbačene mobilne uređaje, koji ipak nisu uništeni, nego će se, prema tvrdnjama izvora, spasiti njihov sadržaj.

Dnevnik.ba