StoryEditor

ISTRAŽIVANJE ČITANOSTI Dominacija Klixa i Avaza ozbiljno je poljuljana

Piše D  /  05.07.2018., 02:07h

Posljednjih mjeseci zabilježen je zaista iznenađujući rast portala, a novi mediji žestoko su poljuljali dominaciju Klixa i Avaza. Presudan faktor u svemu je Facebook, odnosno kupnja stranica koje su zaslužne za vrtoglavi rast domena koje do sada nisu imale velikog utjecaja na javno mnijenje, piše Media Daily.

Najnoviji podaci s Alexe, najpouzdanijeg svjetskog portala za analitiku, pokazuju da se situacija na medijskom nebu mijenja svakog mjeseca.

Analiza američke kompanije sa sjedištem u Kaliforniji između ostalog obuhvata najbolje rangirane sajtove u BiH, ali i u cijeloj jugoistočnoj Europi. Na listi se nalaze informativni i zabavni portali, a iznenađujuće je da se Dnevni Avaz više ne nalazi na drugoj poziciji.

Naime, od početka godine zabilježen je neočekivani i veliki bum portala Cazin.net koji je u jednom trenutku zauzimao drugu poziciju, a sada je na četvrtoj. Klix.ba i dalje suvereno drži prvu poziciju, a u posljednja dva mjeseca u stopu ih prati portal Vijesti.ba u vlasništvu Safeta Oručevića.

Na trećoj poziciji je online izdanje političkog lista Dnevni Avaz iz Sarajeva, a na petoj je Dnevnik.ba koji također privlači sve veću pažnju čitatelja (u jednom trenutku su također bili drugi u državi). Iza njih nalaze se Nezavisne.com, Sportsport.ba, Radiosarajevo.ba, a svoje mjesto na BH internetskom nebu ponovno pronalazi i Slobodna-bosna.ba.

Iznenađujuće, blog Slobodana Vaskovića dospio je među 20 najposjećenijih portala u Bosni i Hercegovini (94. mjesto od svih domena koje su uzete u razmatranje). Ogroman skok počeo je početkom travnja kada je Vasković krenuo s ozbiljnim izvještavanjem o smrti Davida Dragičevića.

Ovo je svojevrsni dokaz da jedan novinar-bloger koji ima originalan istraživački pristup može biti čitaniji i utjecajniji od medija čije redakcije imaju više desetina zaposlenih.

Bitno je istaknuti i da se u BiH itekako čitaju i portali iz susjednih država. Tako su svoje mjesto među 50 najposjećenijih domena u BiH našli Index.hr, Blic.rs, Kurir.rs, Jutarnji.hr, 24sata.hr, Dnevnik.hr, B92.net, Telegraf.rs…

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:22