StoryEditor

Istražitelji SIPA-e o Keseroviću na video-snimku "Ponos je u džihadu"

Piše D  /  20.08.2020., 09:08h

Svjedok Tužiteljstva BiH, čije ime je odlukom Suda zabranjeno objavljivati, rekao je da su osobe koje su otišle u Siriju svakodnevno objavljivali fotografije na društvenim mrežama, te da su istražitelji, koristeći javno dostupne sadržaje, preuzimali taj sadržaj i pohranjivali ga, prenosi Birn.

Svjedok je naveo da se u video-snimku koji je objavljen na stranici "Vijesti ummeta" u lipnju 2015. godine, a koji je sačinio "Alhajat medija centar", nalazi više osoba, među kojima i optuženi Keserović, prenosi Srna.

- Prisjetite se rata i džihada u tom ratu i mudžahira koji su došli. A šta je vlada za njih uradila? Pripremili su za njih američke zatvore. To je bilo hvala mudžahirima. Niste digli glas protiv toga. Sada imate priliku za to ako ustanete protiv te bijedne vlade - govori muškarac na snimku, za kojeg svjedok tvrdi da je Keserović.

Snimak u trajanju od 20 minuta je kompletan pušten u sudnici, a svjedok kaže da se na njemu pojavljuju još neki državljani BiH koji su, prema policijskim saznanjima, poginuli u Siriji.

Optuženi je, kako je rekao svjedok, prema saznanjima do kojih je došla SIPA, u Siriju otišao u siječnju 2013. godine zajedno sa još dvije osobe.

- Saslušavao sam povratnike koji su u svojim izjavama prepoznali optuženog - rekao je svjedok.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, svjedok je rekao da je stranica "Vijesti ummeta", prema njegovim saznanjima, prestala sa radom 2016. godine, dok je obrana navela da ta stranica još postoji i radi.

Na pitanje obrane je li prikazani snimak sastavljen od nekoliko snimaka, te da li je snimak obrađen, svjedok je rekao da je to veoma dobar snimak "koji ima više segmenata".

Upitan da li na osnovu logotipa tvrdi da snimak pripada "Alhajat medija centru", svjedok je naveo da je to televizija koja je propagirala ideje "Islamske države", ne samo na našem jeziku, nego na svim jezicima svijeta, te da ih je Vlada SAD proglasila krilom "Islamske države".

Obrani je svjedok još rekao da su od 2011. do 2013. godine objavljivane Keserovićeve slike na društvenim mrežama, ali da ga uživo nikada nije vidio.

Drugi svjedok je rekla da je sudjelovala u analizi video-snimka "Ponos je u džihadu", te da su ranije imali informacije o osobama koja se pojavljuju na snimku.

Za identifikaciju su, kako je navela, koristili usporedne fotografije. Svjedoku je poznato da je Keserović bio u Siriji i da je deportiran.

Obrani je potvrdila da je sudjelovala u saslušanju svjedoka, kao i da je u svojim radnjama, između ostalog, vršila identifikaciju Keserovića.

Keseroviću je na teret stavljeno da je u siječnju 2013. otišao u Siriju i kao pripadnik takozvane "Islamske države" sudjelovao u terorističkim aktivnostima. On je optužen i da je javno poticao na terorističke aktivnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. rujna.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:26