StoryEditor

Istraga o radu Američkog sveučilišta u Tuzli i dalje u fokusu javnosti

Piše D  /  19.06.2021., 10:06h

Nakon uhićenja, vlasnik Američkog sveučilišta u BiH Denis Prcić i njegovi suradnici ispitani su u državnom tužiteljstvu. Za dvije osobe bit će upućen prijedlog za određivanje pritvora, a za treću mjere zabrane, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH. Dok traju istrage o radu ovog Sveučilišta, studenti i dalje čekaju svoje diplome.

Vrata Američkog sveučilišta u Tuzli su zatvorena, a osnivač Denis Prcić u nadležnosti istražnih organa. Podsjetimo, nakon pretresa, privedeni su Prcić i njegovi suradnici Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović. Iz Tužiteljstva BiH navode da je riječ o istrazi koja se odnosi na nezakonitosti i neregularnosti u vezi izdanih diploma te da nastavljaju istragu s partnerskim institucijama i agencijama. Od ranije je u „žiži“ javnosti diploma direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, koja je upravo s ovog Sveučilišta. Prcić je tijekom pretresa tvrdio da se radi o pritiscima da se Mehmedagić skine s funkcije, demantirajući da je diploma upitna.

No, to nije jedini slučaj koji se odnosi na Američko sveučilište. Tužiteljstvo Tuzlanske županije radi po prijavama studenata koji već godinu dana ne mogu dobiti svoje diplome. Prcića su prijavili zbog, kako su naveli, iznude, jer im se tražio dodatnih 1.500 KM za reakreditaciju Sveučilišta, što nije po Ugovoru. Mnogi su odbili. Među njima je i Jasenko Ramić, koji ima i zdravstvenih problema, a zdravstveno osiguranje nema, jer se bez diplome ne može prijaviti na evidenciju biroa.

Prcić je do uhićenja sve negirao. Tvrdi da je riječ o studentima koji su prepisivali, te da je i to dio pokušaja uništavanja Sveučilišta i skidanja Mehmedagića s funkcije. Dok istrage u više tužiteljstava traju, deseci studenata nakon četiri godine studija i plaćanja 10.300 KM, čekaju i dalje svoje diplome, nadajući se da će nadležni ubrzo iznaći rješenje za izdavanje, piše bhrt.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:13