StoryEditor

Istječu zadnji sati za pronalazak nestale podmornice, danas će ostati bez kisika

Piše D  /  24.04.2021., 10:04h

Indonezijska mornarica priopćila je da je u srijedu slala helikoptere i brodove za pretraživanje na područje gdje je izgubljen kontakt s nestalom podmornicom KRI Nanggala-402.

Australija je također rasporedila opremljenu fregatu s helikopterom za pomoć u potrazi za podmornicom, dok su dužnosnici mornarice rekli da su brodovi na putu iz Indije i Singapura jer raste zabrinutost da bi se podmornica mogla raspasti zbog pritiska vode.

"Morat će se razmotriti mogućnost da je pala ispod svoje maksimalne dubine zarona, što dovodi do implozije podmornice", rekao je Collin Koh, znanstvenik na Institutu za obranu i strateške studije.

Indonezijski dužnosnici jučer su rekli da je "podmornica još uvijek netaknuta i da će posada imati dovoljno zraka do subote u zoru".

"Sa svom dostupnom opremom trebali bismo moći pronaći gdje se podmornica nalazi", rekao je glasnogovornik indonezijske vojske Achmad Riad na konferenciji za novinare.

Koh je dodao da je "pretpostavka da je podmornica imala 72 sata kisika bila optimistična s obzirom na ograničenu sposobnost podmornice da generira kisik zbog svog konvencionalnog stvaranja energije".

"Postoji, stoga, mogućnost da je kisika već ponestalo", rekao je Koh, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. rujan 2021 08:46