StoryEditor
potresi u turskoj i siriji

Istekao rok koji se smatra realnim za potragu za preživjelima, no nitko još ne želi upaliti teške strojeve za raščišćavanje terena

Piše desk  /  13.02.2023., 11:57h

Prema nekim međunarodnim standardima, nakon sedam dana od zemljotresa obično se prestaje s traganjem za preživjelima i pale teški strojevi, čime se počinje s raščišćavanjem terena.

Ali, spasitelji u Turskoj i dalje izvlače preživjele, zbog čega se za sada nitko ne oglašava po ovom pitanju, a oni čiji se najmiliji i dalje smatraju nestalima gaje nadu da će ih ponovo vidjeti, ne želeći uopće da razmišljaju o odustajanju od potraga.

Davor Vidović, vođa spasilačkog tima MUP-a, Sektora za izvanredne situacije koji se s bh. timom nalazi u Turskoj, rekao je prije nekoliko dana da se nakon sedam dana obično počinje s totalnim uklanjanjem ruševina.

- Tada dolazi do odluke o potpunom uklanjanju ruševina, ali uvijek postoje ekstremni slučajevi da netko uspije preživjeti. Timovi i dalje nastavljaju, mi nastavljamo i dalje da radimo - istakao je on.

Da nada i dalje postoji potvrđuju posljednje vijesti iz Turske, poput one o spašavanju čovjeka koji je nakon 170 sati izvučen iz ruševina u Antakiji, te žene koja je spašena poslije sedam dana od zemljotresa koji je sravnio sa zemljom Gaziantep.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:43