StoryEditor
potres u maroku

Ista stvar kao i u Turskoj: Prije snažnog potresa u Maroku na nebu se pojavila plava svjetlost

Piše desk  /  12.09.2023., 14:18h

Sigurnosne kamere na kući u gradu Agadiru na jugozapadu Maroka zabilježile su bljesak plave svjetlosti koji se na nebu pojavio tri minute prije razornog potresa magnitude 6,8 koji je u petak pogodio planinska sela udaljena 72 kilometara od glavnog grada Marakeša.

Slični su bljeskovi uočeni na nebu iznad Turske kada je tu zemlju i Siriju početkom veljače ove godine pogodio potres magnitude 7,8 u kojem je poginulo nešto manje od 60 tisuća osoba.

O bljeskovima poput ovog kojeg je zabilježila sigurnosna kamera u Agadiru piše se već tisuću godina, navodi The Jerusalem Post.

Koji su razlozi?

Postoji hipoteza da bljeskovi predstavljaju svojevrsnu reakciju na tektonski pritisak, seizmičku aktivnost ili erupcije vulkana.

Oni nisu uvijek prisutni i često se javljaju u blizini epicentara potresa i oko trenutka kada se potres dešava. Najčešće se pojavljuju na područjima gdje je tektonski pritisak najveći.

Prvi put su bljeskovi zabilježeni 1965. godine u Japanu, a primijećeni su i tijekom potresa u Kini, Italiji i Meksiku 2008., 2009. i 2017. godine.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 08:10