Ispovijest vinkovačkog glumca: 'Ukrali su mi identitet, na moje ime uzgajali drogu u kući pa mi smjestili zatvor'FACEBOOK
StoryEditor
UHIĆEN U NJEMAČKOJ

Ispovijest vinkovačkog glumca: ‘Ukrali su mi identitet, na moje ime uzgajali drogu u kući pa mi smjestili zatvor‘

Piše desk  /  28.09.2022., 13:16h

Vladimir Andrić prošli je mjesec uhićen u Njemačkoj. Za Telegram otkriva mučno iskustvo, želi pomoći drugima

Vladimir Andrić, akademski glumac iz Vinkovaca i pomoćnik ravnatelja kazališta Joza Ivakić 26. kolovoza je u jutarnjim satima uhićen u zračnoj luci u Stuttgartu. Bio je na tjeralici njemačke policije pa su ga skinuli s leta. Tek nekoliko sati kasnije, na putu prema sudu u Stuttgartu, objasnili su mu da je osumnjičen za ilegalni uzgoj i prodaju stotinu kilograma marihuane u Essenu 2018. i 2019. godine. Svoju priču ispričao je novinaru Telegrama.

Sve je to objavio na svome Facebook profilu i tada je tvrdio da je nevin i da je žrtva zamjene identiteta. Vrlo brzo je završio u pritvoru.

"Moj odvjetnik rekao je kako ću vjerojatno u pritvoru ostati nekoliko tjedana što me užasnuo. Dobio sam zatvoreničku odjeću, smješten u ćeliju s četiri kreveta. Za zatvorske prilike bila je to velika soba. Ondje sam upoznao dvojicu Sandžaklija, uhićenih zbog rada na crno na nekoj baušteli", ispričao je glumac.

U zatvoru je, prepričava, odbijao hranu u znak prosvjeda zbog uhićenja i teških optužbi.

Njegov odvjetnik je tijekom vikenda prikupljao dokaze kako bi predočio njegov alibi. Imao je čvrste dokaze da ono za što ga je sumnjičila njemačka policija ne drži vodu. Naime, već 11 godina radi u vinkovačkom kazalištu stoga nije bilo teško pribaviti dokumentaciju o boravku na poslu, predstavama koje je igrao i gostovanjima na koje je kazalište išlo.

Još u studenom 2019. godine njemačka policija je objavila video racije na kojem je prikazana plantaža marihuane. Tada je uhićen samo jedan od desetero osumnjičenika i saznali da je kuća u kojoj je bila plantaža unajmljena na ime Vladimira Andrića iz Vinkovaca. Na preslici njegove osobne iskaznice bili su točni podaci s vinkovačkom adresom i datumom rođenja pa kako se formalno sve poklopilo, njemačka je policija mislila da ima pouzdan trag. Stanari su uredno plaćali mjesečni zakup od 3500 eura, a policija je s obzirom na preslik Andrićeve osobne iskaznice stavila akademskog glumca na potjernicu i uhitila ga na šalteru granične policije.

Andrić objašnjava što se zapravo dogodilo. Vinkovačko kazalište Joza Ivakić prošlih je godina gostovalo u nekoliko mjesta u Srbiji: Kragujevcu, Zrenjaninu, Zaječaru i Kikindi. Praksa je mnogih hotela da na recepciji traže osobne iskaznice gostiju, fotokopiraju ih i zadrže preslike dokumenta. Tako je i Andrić na recepcijama dao na kopiranje svoju osobnu iskaznicu. Netko se potom domogao te kopije, što je bilo dovoljno da u Essenu legalno unajmi kuću.

Na slobodu je, zahvaljujući dokumentima koji su potvrdili njegov alibi, izašao tri dana kasnije. Nije, kaže, ogorčen na postupanje njemačke policije i razumije da su greške moguće. Zahvalan je što su njegov slučaj hitno razmotrili. Andriću, međutim, nije jasno kako policija jedne tako uređene zemlje, poput Njemačke, nije primijetila da je u Njemačkoj bio i 8. siječnja 2020., gotovo godinu dana nakon što je otkrivena plantaža marihuane u Essenu, u kući iznajmljenoj na njegovo ime. “Tada me, za razliku od posljednjeg posjeta, kad sam uhićen, nitko ništa nije pitao”, veli.

"Želio sam ispričati to neugodno iskustvo kao upozorenje našim građanima koji putuju u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, na Kosovo ili Albaniju, neke od zemalja koje nisu članice Europske unije, da pripaze kada im u hotelu fotokopiraju dokumente. Možda je najbolje da ponesu vlastitu kopiju na kojoj će prekrižiti sliku, ili da fotografiju zamute. Jer, tada će s takvom preslikom, biti teže, rekao bih nemoguće, iznajmiti stan u nekoj zemlji EU, koji se onda može zloupotrijebiti kao što se dogodilo u mom slučaju.

Nije osobito teško prilagoditi izgled slici na osobnoj iskaznici, napraviti sličnu frizuru i tako prevariti osobu od koje unajmljujete stan ili kuću”, kaže vinkovački glumac Vladimir Andrić koji je skupo platio jedan od svojih boravaka u Srbiji, gdje je nesavjesni recepcionar nekome dao ili prodao presliku njegove osobne iskaznice, piše Telegram.

Dnevnik.ba

18. ožujak 2023 22:04