StoryEditor

Ispod Europe otkriven izgubljeni kontinent

Piše D  /  24.09.2019., 09:09h

Uočili su ga dok su rekonstruirali evoluciju složene geologije mediteranske regije koja se svojim planinskim lancima i morskom obalom proteže od Španjolske do Irana, piše CNN.

Kontinent naziva Velika Adria (Greater Adria) veličine je Grenlanda, a odvojio se od sjeverne Afrike prije otprilike 140 milijuna godina. Nakon toga je završio ispod područja južne Europe.

Vjerojatno ste ga posjetili, a da toga niste bili ni svjesni.

"Zaboravite Atlantidu“

"Zaboravite Atlantidu. Veliki broj turista već sada svoja ljeta provodi na izgubljenom kontinentu", rekao je geolog Douwe van Hinsbergen sa Sveučiliša Utrecht.

"Većina planinskih lanaca potječe s jednog kontinenta koji se odvojio od Sjeverne Afrike prije više od 200 milijuna godina, a jedini preostali dio ovog skrivenog kontinenta je geografska pruga koja se proteže od Torina preko Jadranskog mora do juga Italije", dodao je.

Koristeći se računalnim programom kako bi rekonstruirali tektoniku ploča, znanstvenici su skidali sloj po sloj naslaga kako bi se vratili u vrijeme kada su kontinenti izgledali poprilično drugačije nego danas i ustanovili da je Velika Adria postala samostalnim kontinentom prije nekih 240 milijuna godina tijekom razdoblja Trijasa. 

"Deformirani ostaci gornjeg dijela izgubljenog kontinenta još se uvijek mogu vidjeti u nekim planinskim područjima. Ostatak kontinentalne ploče, debljine oko 100 km, uvukao se u Zemljin plašt ispod južne Europe", rekao je Hinsbergen.

Veći broj izgubljenih kontinenata

No, ovo nije prvi put da smo pronašli izgubljeni kontinent. U siječnju 2017. istraživači su predočili otkriće izgubljenog kontinenta, ostatka južnog superkontinenta Gondvane koji se počeo raspadati prije 200 milijuna godina. Taj ostatak, koji je prekriven lavom, sada se nalazi pod Mauricijusom, otočnom državom u Indijskom oceanu.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, u rujnu te iste godine, drugi znanstveni tim pronašao je izgubljeni kontinent Zelandiju koji se nalazi duboko ispod mora na jugu Tihog oceana.

Istraživanje o otkriću Velike Adrie objavljeno je u časopisu Gondwana Research, piše Index.hr.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:14