StoryEditor
bezrazložno podizanje cijena

Isplivale mjere koje će Vlada RH donijeti u borbi protiv poskupljenja, evo detalja

Piše desk  /  05.01.2023., 07:36h

Uži tim Vlade je na sastanku u srijedu navečer dogovorio mjere kojima će se boriti protiv onih koji bezrazložno dižu cijene nakon uvođenja eura.

Na sjednici u četvrtak usvojit će se Zaključak koji će sadržavati pet točaka. Pa će tako Vlada navesti da se sve cijene u trgovini i uslužnim djelatnostima moraju vratiti na razdoblje od prije Nove godine.

Nadležni za nadzor cijena bit će Državni inspektorat, Carinska i Porezna uprava. Formirat će se platforma za praćenje cijena i usluga, o kojoj zasad nema puno detalja kako će funkcionirati, navode mediji.

Zadužuje se Ministarstvo poljoprivrede da prati cijene što se tiče prehrambenog sektora.

Zaključno, oni poslovni subjekti koji ce kršiti Zaključak Vlade podliježu sankcijama na način da za njih neće vrijediti odluka o pomoći Vlade u vezi energenata, što će nadzirati Ministarstvo gospodarstva.

Podjsetimo, ministar gospodarstva Davor Filipović u utorak je održao sastanak s predstavnicima trgovaca. Rekao je kako im neće proći bezrazložna poskupljenja i poručio kako su sve mjere na stolu - što se tiče sankcioniranja takvih poskupljenja.

U srijedu je pak, premijer Andrej Plenković u izjavi za medije već dao naslutiti da se ovakvo nešto priprema u Vladi.

"Dio poslovnih subjekata ovo koristi za lov u mutnom, to je loša i nepoštena praksa. S tim treba stati, treba se vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i prevesti tečaj pošteno i korektno kako je država to odradila u korist građana", rekao je Plenković.

Dnevnik.ba

16. srpanj 2024 15:30