Article_Top_970x250

Islamska zajednica u BiH zaprepaštena Lavrovim prihvaćanjem odlikovanja

Reakcija

Islamska zajednica u BiH zaprepaštena Lavrovim prihvaćanjem odlikovanja

ruj 21, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Islamska zajednica u BiH je zaprepaštena činjenicom da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, gospodin Sergej Lavrov, prihvatio da mu se dodijeli orden kojeg su prije njega dobili presuđeni i dokazani ratni zločinci poput Miloševića, Karadžića, Mladića i Plavšićke, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

- Građani Bosne i Hercegovine su od posjete gospodina Lavrova očekivali da ih uvjeri kako tvrdnje o tome da trenutna ruska politika na Balkanu i u Bosni i Hercegovini nije destruktivna i pristrana prema jednom narodu ili čak jednom političkom projektu unutar toga naroda. Nažalost, to se nije desilo. Naprotiv, nakon veta kojeg je Rusija uložila u Vijeću sigurnosti kojim se tražila tek osuda zločina genocida u Srebrenici ovo je još jedno poniženje žrtava koje sigurno ne doprinosi pomirenju.

Ne želimo vjerovati kako je svjesna odluka gospodina Lavrova i Ruske Federacije bila da se on nađe na listi sa ljudima kakvi su pred međunarodnim sudovima presuđeni ratni zločinci i da se i na taj način relativizira njihov zločin, ali su žrtve tako razumjele ovaj gest i Islamska zajednica u BiH smatra svojom moralnom obvezom da na to upozori - ističe se u priopćenju IZuBiH, prenosi agencija MINA.

Dnevik.ba