StoryEditor
o božiću i novoj godini

Islamska zajednica u BiH se oglasila o skidanju božićne čestitke u Bužimu i bilbordu u Zenici

Piše Desk  /  29.12.2021., 17:16h
Nakon postavljenih plakata u Bužimu i Zenici o Božiću i Novoj godini, koji su izazvali reakcije među građanima, Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini novinari Klixa su pitali da li je dozvoljeno čestitanje ovog blagdana onima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru.

Iz Islamske zajednice BiH su za Klix.ba kazali da oni poštuju sve vjerske praznike drugih konfesija, a što je vrlo jasno s obzirom na to da i sami upućuju javne čestitke povodom njih.

"Vjerski autoriteti povodom raznih praznika posjećuju velikodostojnike drugih konfesija i slično. Dakle, čestitanje vjerskih praznika nije zabranjeno", rekli su iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH za Klix.

Povodom činjenice da je plakat na kojem su čestitani Nova godina i Božić uklonjen u Bužimu nakon burne reakcije lokalne SDA i mnogih građana na njegovo postavljanje, kazali su da samovoljno skrnavljenje javnog prostora nije prihvatljivo.

S obzirom na to da je u Zenici jučer postavljen bilbord s natpisom "Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka", tražili su njihov stav o tome.

"Muslimani obilježavaju Novu hidžretsku godinu, na način koji smatraju primjerenim. Drugi, pa i neki Bošnjaci, obilježavaju nove godine po drugim kalendarima, na način koji oni smatraju primjerenim", rekli su iz Islamske zajednice u BiH.

Dnevnik.ba

01. veljača 2023 02:42