StoryEditor
nasilje u izraelu

Islamska zajednica u BiH osudila napad na jeruzalemsku džamiju Al-Aksa

Piše fena  /  09.04.2023., 11:57h

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je napad na džamiju Al-Aksa u Jeruzalemu, kao i nasilje koje se desetljećima provodi nad palestinskim narodom.

- Svijet već dugi niz desetljeća šutke gleda na otimanje palestinske zemlje, uništavanje materijalnih dobara i progon, ugnjetavanje i ubijanje palestinskog naroda koje sprovode vlasti države Izrael. Ono što nazivamo 'civiliziranim svijetom', ne samo da ne čini ništa da se to zaustavi, a tlačitelji privedu pravdi, već često ne izriče niti osude tih postupaka - navodi se u priopćenju Rijaseta IZ u BiH. 

Podsjeća se, također, da se palestinski narod uništava, da se grubo krše sva njegova prava i da se tiranske vlasti toleriraju i štite od međunarodnih sudova i sankcija, puštajući ih da čine šta im je volja. 

- Prizori koje ovih dana gledamo iz Jerusalema i iz džamije Al-Aksa, treće svete džamije u islamu, užasavajući su i unose ogorčenje u srca muslimana. Gorčinu dodatno povećava činjenica da se to događa u mjesecu ramazanu, kada su muslimani posvećeni ibadetu, kad danju poste, a noći provode u molitvi i učenju Kur'ana. Napadati takve ljude šaljući na njih do zuba naoružanu vojsku da ih napada, tuče, zatvara i na njih baca suzavac, nije samo barbarski čin, već nešto apsolutno neprihvatljivo, što se moralo promptno zaustaviti - naglašavaju iz Rijaseta. 

Islamska zajednica u BiH, kako javlja MINA, snažno osuđuje nasilje koje se vrši nad palestinskim narodom i svetinjama u Jerusalemu i poziva na mir u Svetoj zemlji. 

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 19:56