StoryEditor

Islamska zajednica u BiH osudila "brutalni pokolj" u Gazi

Piše D  /  15.05.2018., 04:05h

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovinu danas je oštro osudila napad izraelskih sigurnosnih snaga na palestinske prosvjednike u Gazi, u kojemu je u ponedjeljak poginulo više od pedeset osoba, a ta zbivanja okvalificirala je kao "brutalni pokolj".

"Nezamislivo je da se protiv nenaoružanih demonstranata koristi prekomjerna sila kakvoj smo svjedočili jučer i da se sve to zbiva bez ikakve reakcije međunarodne zajednice", stoji u izjavi rijaseta (poglavarstva) IZ-a u BiH dostavljenoj medijima, prenosi Hina.

 

"Najmanje što svi možemo uraditi jest da dignemo svoj glas"

Istaknuto je kako se stanovnici Gaze ionako nalaze u "velikom koncentracijskom logoru", a sada im se pokušava uskratiti i pravo da mirnim putem prosvjeduju protiv položaja u kojem se nalaze.

"Neprihvatljivi su i nasilni pokušaji da im se uskrati pravo da mirnim putem traže povratak na svoja stoljetna ognjišta s kojih su protjerani. Najmanje što svi možemo uraditi jest da dignemo svoj glas protiv toga da sila postane jedini argument onih koji ne poštuju bilo kakve međunarodne ili etičke norme", stoji u izjavi.

 

U džamijama u BiH danas će se klanjati dženaza za žrtve u Gazi

Iz rijaseta IZ-a u BiH su najavili kako će u znak solidarnosti s palestinskim narodom, a prema uputama reisa Huseina Kavazovića, u džamijama u BiH u petak nakon podnevne molitve klanjati i dženaza za žrtve pokolja u Gazi.

U jučerašnjem, najkrvavijem danu proteklih godina u Pojasu Gaze, izraelska vojska procjenjuje da više od 40.000 Palestinaca sudjeluje u prosvjedima na deset mjesta duž granice.

Vojska kaže da slijedi "standardne operativne postupke" da odvrati Palestince koji nastoje probiti ogradu na granici između Izraela i Gaze, u masovnim prosvjedima zbog jučerašnjeg otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Očekuje se da će se prosvjedi nastaviti danas, kada se obilježava godišnjica osnivanja Države Izrael, ali i dan kada su stotine tisuća Palestinaca protjerani iz svojih domova.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:34